buitenland

Brit in handen van IS hielp moslims in de Balkan

Door Servaas van der Laan - 04 september 2014

Vrienden van de door Islamitische Staat (IS) vastgehouden David Haines kunnen niet geloven dat juist hij het slachtoffer dreigt te worden van moslimterreur. ‘Hij hielp jaren lang vele moslims bij de wederopbouw op de Balkan’.

Als er niet wordt ingegrepen, heeft de Britse hulpverlener en ex-militair David Cawthorne Haines (1969) nog twee weken te leven. De Brit verscheen kort in de executiefilm van Steven Sotloff. Als Amerika blijft doorgaan met de luchtaanvallen, wordt Haines het volgende slachtoffer van de terroristen, zo wist de beul, ook een Brit, te verzekeren.

Balkan

Haines, die opgroeide in Schotland, is getrouwd met de Kroatische Dragana Prodanovic Haines. De Brit werkte tussen 1999 en 2004 voor het bedrijf ASB dat hielp bij de wederopbouw van het Balkanland. Kroatië is overwegend katholiek, maar Haines zou ook juist de kleine moslimgemeenschap hebben bijgestaan.

‘Hij hielp iedereen, Serviërs, Kroaten en moslims. Hij behandelde iedereen op dezelfde manier en probeerde hun levens te verbeteren. Daarom was ik zo verbaasd dat hij is ontvoerd door moslims, die hij juist zo veel heeft proberen te helpen,’ zegt een voormalige collega van Haines tegen The Telegraph. Vanwege zijn inspanningen en zijn vermakelijke karakter werd hij door moslims liefkozend ‘Crazy Scotsman’ genoemd.

Conflictgebieden

Haines was niet alleen actief in Kroatië. Als voormalig militair had hij de behoefte om hulp te verlenen in conflictgebieden. Zo werkte hij in Zuid-Sudan voor de organisatie Nonviolent Peaceforce. En in Libië leerde hij kinderen hoe ze mijnen in de grond konden herkennen.

Toen hij begin 2013 in een vluchtelingenkamp op de grens van Syrië en Turkije was, werd Haines ontvoerd. Sindsdien werd hij met andere gevangenen tien keer naar andere locaties gebracht. De familie hield hoop toen enkele maanden geleden een Franse gijzelaar werd bevrijd. Maar die hoop viel in duigen toen het gezicht van Haines deze week in de onthoofdingsvideo van Sotloff verscheen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.