buitenland

Britse predikant Bagdad slaakt noodkreet vanwege opmars IS

Door Tom Reijner - 30 september 2014

Het terreurleger van Islamitische Staat (IS) komt steeds dichter bij Bagdad. De inwoners van de Iraakse hoofdstad zijn vanwege de dreiging te bang om hun huizen nog te verlaten.

‘Meestal zijn de straten tjokvol met verkeer, auto’s en mensen, maar nu zijn ze bijna leeg,’ zegt Andrew White in een interview met de Britse tv-zender Sky News.

Uniform

White is predikant van de St. George Church, de enige Anglicaanse kerk in Irak, en woonachtig in Bagdad. Maandag schreef White al op zijn Facebook-pagina dat hij geen vertrouwen heeft in de Iraakse overheid en militairen.

‘Vanochtend was ik met een van mijn soldaten die door de regering is aangesteld om mij te beschermen. Ik vroeg hem: wat ga je doen als IS eraan komt? Daarop vertelde hij mij dat hij zijn uniform zou uittrekken en zou wegrennen.’ De soldaat was volgens White niet van plan om te vechten en zijn mensen te verdedigen.’

In gevaar

Volgens White zijn de IS-terroristen maar een paar kilometer verwijderd van de hoofdstad, dat gisteren ook al werd gemeld door zijn organisatie Foundation for Relief and Reconciliation in the Middle East. Op dit moment zouden er flinke gevechten plaatshebben tussen het Iraakse leger en IS rond Bagdad. ‘Er zijn zeker 1.000 Iraakse militairen gedood door IS,’ zegt de predikant.

Als christen is het leven van White ernstig in gevaar, mocht het terreurleger inderdaad Bagdad binnenkomen. Dat bleek wel toen IS in juni de Noord-Iraakse stad Mosul veroverde. Duizenden christenen vluchtten voor de gruwelijke vervolgingspraktijken. Kerken moesten het ontgelden. Ook elders in Irak – en in Syrië – zijn christenen op de vlucht geslagen.

Gebeden

Volgens White halen de Amerikaanse luchtaanvallen op IS weinig uit. Het zal niet lang duren voordat de terroristen de miljoenenstad binnendringen, zegt hij tegen Sky News. ‘Al dat we nu van jullie nodig hebben, zijn gebeden.’

Amerikaanse president Barack Obama weigert vooralsnog grondtroepen te sturen naar Irak, omdat hij vindt dat lokale Arabische legers die taak beter kunnen uitvoeren. Ook onder de Amerikaanse militairen zelf is ook maar weinig steun voor boots on the ground. Zeven van de tien soldaten is daar tegen, schreef magazine TIME zondag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.