buitenland

‘Britse veiligheidsdienst MI5 weet wie Jihadi John is’

Door Shari Deira - 16 september 2014

De Britse veiligheidsdienst MI5 zou weten wie de beul is, uit de onthoofdingsvideo’s die terreurbeweging IS verspreidt. De identiteit van ‘Jihadi John’ wordt echter geheimgehouden, om gijzelaars niet verder in gevaar te brengen.

MI5 zou ook al de Amerikaanse geheime diensten op de hoogte hebben gesteld van de identiteit van de man, meldt The Telegraph.

Accent

Eerder meldden Britse media dat de beul een ex-rapper uit Londen zou zijn. De stem van de 23-jarige Abdel-Majed Abdel Bary zou echter niet overeenkomen met die van de man uit de onthoofdingsvideo’s van James Foley, Steven Sotloff en David Haines.

Experts hebben op basis van het accent van de man wel kunnen vaststellen dat hij  uit de regio Londen komt. Ook valt uit zijn accent op te maken dat hij een buitenlandse achtergrond heeft. Zijn huidskleur komt het meest overeen met die van inwoners van het Midden-Oosten of Zuid-Azië.

Een ingewijde zegt tegen de krant dat de man die nu bekend is bij MI5 in Londen geld zou hebben ingezameld voor Arabische liefdadigheidsinstellingen. Hij zou mogelijk vorig jaar naar Syrië zijn afgereisd. Andere Britten zouden ook aanwezig zijn geweest bij de onthoofdingen van de drie mannen.

Vechter

Jihadi John zou in een rap tempo zijn geradicaliseerd, schrijft The Daily Mail. In Syrië zou hij snel zijn verworden tot een hardvochtige vechter. De man was volgens bronnen eerder al in zicht bij de geheime dienst, maar er was geen aanleiding om te voorkomen dat hij naar het buitenland zou gaan.

Inlichtingendiensten proberen te achterhalen waar IS de gijzelaars precies vasthoudt. Mogelijk zijn zij van plan om een reddingsoperatie te ondernemen, en zo meer onthoofdingen te voorkomen. In de laatste video dreigde de beul de Brit Alan Henning om het leven te brengen.

De gijzelaars zitten vermoedelijk in de buurt van de Syrische stad Raqqa, dat door IS is uitgeroepen als hoofdstad van het kalifaat.

Als de identiteit van de Brit vaststaat, is het nog maar de vraag of hij wordt terechtgesteld. In 2004 werd Ken Bigley onthoofd in Irak, en zijn moordenaar is nooit gevonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.