buitenland

CIA: groep IS-terroristen is veel groter dan gedacht

Door Servaas van der Laan - 12 september 2014

Terreurgroepering Islamitische Staat (IS) is populair onder gewelddadige moslims. De CIA schat dat tussen de 20.000 en 31.500 militanten zich bij de terroristische organisatie hebben aangesloten.

De door Amerika geleide coalitie tegen IS zal een zware dobber hebben aan het verslaan van de terroristen. Een woordvoerder van de CIA vertelt aan nieuwszender CNN dat er naar schatting 20.000 tot 31.500 IS-militanten rondlopen in Irak en Syrië. Dat zijn er veel meer dan aanvankelijk werd gedacht. Analisten schatten het aantal IS-terroristen voorheen op ongeveer 10.000.

Ronselen

Uitgebreide ronselpraktijken in combinatie met successen in het strijdveld en het uitroepen van een zogenaamd ‘Kalifaat’ zouden volgens een woordvoerder van de CIA hebben geleid tot de toename.

Zeker 15.000 strijders komen oorspronkelijk niet uit Syrië of Irak. Ongeveer 2.000 van hen komen uit het westen. In totaal zijn inwoners van meer dan tachtig landen naar Syrië en Irak afgereisd.

Weinig bekend

De informatie is vitaal voor de geallieerde groepen die IS gaan bestrijden. Er is weinig bekend over de gebieden die door de terroristen worden gecontroleerd omdat journalisten, hulpverleners en waarnemers zijn gevlucht voor de gewelddadige moslimterreur.

De Verenigde Staten zijn daarom begonnen met verkennende vluchten boven Syrië om informatie te verzamelen over de plekken waar IS-militanten zich ophouden. De informatie wordt gebruikt voor de bombardementen die de Amerikanen zullen gaan uitvoeren.

Aanvalsplan

De bombardementen zijn onderdeel van het plan dat de Amerikaanse president Barack Obama deze week presenteerde. De luchtaanvallen moeten worden gecombineerd met de inzet van lokale strijdkrachten op de grond. Wie deze strijders in Syrië moeten zijn, is nog niet duidelijk. De Syrische oppositiebeweging heeft zich bereid getoond de Amerikaanse plannen te steunen.

Ook tien Arabische landen hebben aangegeven de strijd tegen IS te willen steunen.  Het gaat om Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein, Koeweit, Oman, Egypte, Irak, Jordanië en Libanon. Turkije blijft terughoudend en ondertekende het samenwerkingsverband niet. Samenwerking van Turkije is essentieel omdat vanuit dat land veel potentiële jihadisten de grens oversteken naar Syrië of Irak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.