buitenland

Dansen en alcohol: hiervoor krijgen Iraniërs zweepslagen

Door Tom Reijner - 18 september 2014

In de Islamitische Republiek geldt een vorm van sharia, die de vrijheid van de ruim 77 miljoen Iraniërs ernstig beknot. Alcohol drinken of meespelen in een kritische film kunnen tot zweepslagen leiden.

Maar ook vrolijk rondhuppelen kan grote gevolgen hebben. De zes Iraanse jongeren die in mei werden opgepakt omdat zij dansten op ‘Happy’ van Pharrell Williams, zijn veroordeeld tot een half jaar cel en 91 zweepslagen, meldt de Engelstalige site Iran Wire.

Excuses

De straf is voorwaardelijk: het zestal blijft vrij zolang zij zich niet schuldig maken aan een soortgelijke ‘overtreding’. Na drie jaar zullen de straffen ‘waardeloos’ zijn, zegt hun advocaat Farshid Rofugaran.

Wat deden de jongeren precies verkeerd? Ze plaatsten een filmpje van hun vrolijke dans door de straten van Teheran op internet. Het filmpje werd heel veel aangeklikt, maar kwam ook onder de aandacht van de Iraanse autoriteiten.

Die waren niet blij met het filmpje en het feit dat de vrouwen geen hoofddoek droegen. De politie lichtte de jongeren van hun bed. Zij werden gedwongen hun excuses aan te bieden op de nationale tv. Dit soort ‘vulgaire’ beelden zijn niet toegestaan, zei een politiechef.

Eten en drinken

In de Islamitische Republiek geldt een vorm van sharia, die de vrijheid van de ruim 77 miljoen Iraniërs ernstig beknot. In juli werden twee Iraniërs veroordeeld tot 80 zweepslagen. De reden: zij aten tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan in het openbaar en dat kwam hen dus duur te staan. Tijdens deze vastenmaand is het voor moslims niet toegestaan te eten en te drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. De sharia zet er flinke straffen op.

In oktober 2011 werd de Iraanse actrice Marzieh Vafamehr veroordeeld tot 90 zweepslagen en een jaar gevangenisstraf, omdat zij speelde in een Australische film die de onvrijheid van Iraanse kunstenaars aan de kaak stelde, meldde de Australische krant The National. Ze is uiteindelijk vrijgelaten uit de gevangenis volgens The Guardian.

In dezelfde maand kreeg de student Peyman Aref 74 zweepslagen, vlak nadat hij was vrijgelaten uit de beruchte Evin-gevangenis. Hij ontving de lijfstraf, omdat hij een ‘beledigende’ brief stuurde aan de toenmalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Een gemaskeerde gevangenisbewaarder joeg de zweep over de rug van Aref, in bijzijn van zijn vrouw.

Ophanging

Iraniërs kunnen ook zweepslagen krijgen voor het drinken van alcohol, maar ook bij ernstige vergrijpen als moord wordt de dood door ophanging soms voorafgegaan door de striemende zweep.

In maart 2005 werd een seriemoordenaar publiekelijk geëxecuteerd nadat hij eerst 100 zweepslagen had gekregen, meldt de website Corpun. Die site houdt de belangrijkste lijfstrafzaken waar ook ter wereld bij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.