buitenland

David Cameron: leden van IS zijn geen moslims

Door Shari Deira - 14 september 2014

De Britse regering is van plan er alles aan te doen om de ‘monsters’ op te sporen die verantwoordelijk zijn voor de onthoofding van David Haines. Premier David Cameron is vastbesloten om IS te vernietigen.

Cameron zei dat zondag in een bevlogen toespraak naar aanleiding van de video die IS heeft gepubliceerd, waarop de onthoofding van Haines is te zien. Ook dreigt de moordenaar in de video de Brit Alan Henning te vermoorden.

Islam

Cameron zegt dat IS ‘geen genade’ kent en ‘puur kwaad’ is. ‘Ze vermoorden en slachten duizenden mensen, moslims, christenen en minderheden in Irak en Syrië.’ Volgens de premier zijn de terroristen geen moslims.

‘Ze zeggen dat ze dit doen uit naam van de islam, maar dat is onzin. De islam is een religie van vrede. Zij zijn geen moslims, maar monsters,’ zegt Cameron. Hij waarschuwde dat IS ook aanslagen voorbereidt op het Verenigd Koninkrijk.

Cameron zegt dat hij IS wil vernietigen. ‘We kunnen deze bedreiging voor onze veiligheid en die van onze bondgenoten niet negeren.’ Dat wijst er mogelijk op dat de Britten, net als de Amerikanen, luchtaanvallen gaan uitvoeren in Irak.

David Haines

In zijn toespraak zei Cameron dat David Haines een ‘held’ is en dat hij ‘ongelofelijk trots’ is op Haines. ‘David is vermoord op een ongenadige en brute wijze die je je kunt voorstellen, door een organisatie die het kwaad voorstelt.’

De premier omschrijft  Haines als iemand die zich inzette voor anderen in de Balkan en het Midden-Oosten. ‘Zijn verlangen om anderen te helpen heeft hem zijn leven gekost.’

De 44-jarige Haines werd in april vorig jaar gevangengenomen door IS. Hij was in Syrië om te helpen bij het leveren van humanitaire goederen. De oud-militair zette zich al meer dan tien jaar in voor hulpoperaties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.