buitenland

Deal or no deal tussen Israël en Palestijnen?

Door Servaas van der Laan - 16 september 2014

Volgens de Verenigde Naties (VN) hebben Israël en de Palestijnen afspraken gemaakt over de wederopbouw van de Gazastrook. Maar dinsdagavond werd er weer een mortier vanuit Gaza op Israël afgevuurd.

VN-gezant Robert Serry maakte dinsdag bekend dat de partijen eruit zijn.

Afspraken

Er zijn afspraken gemaakt over de wederopbouw van de Gaza-strook. Bouwbedrijven uit Gaza zullen bij de wederopbouw betrokken worden.

De Palestijnse Autoriteit krijgt de leiding over de wederopbouw en de VN controleren of de materialen wel echt voor de wederopbouw worden gebruikt.

Ravage

Met de deal neemt Israël mede-verantwoordelijkheid voor de ravage die is ontstaan door de bombardementen op het gebied waar veel Palestijnen wonen. Volgens de Palestijnse Autoriteit zal de wederopbouw naar schatting 6 miljard euro kosten. Dat kunnen de Gazanen niet ophoesten. Het bbp van het gebied bedraagt nog geen 2 miljard euro.

Na weken van onrust kwamen de partijen eind augustus een staakt-het-vuren overeen. Voorwaarde voor de wederopbouw is dat deze wapenstilstand in tact blijft. Maar dat lijkt niet helemaal te lukken. Dinsdag werd er een mortier vanuit Gaza op Israël afgevuurd. Het projectiel kwam terecht in het zuiden van het land. Terreurorganisatie Hamas zegt niets van de mortiergranaat af te weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.