buitenland

Deze terreurgroepering is mogelijk nog gevaarlijker dan IS

Door Servaas van der Laan - 21 september 2014

Naast de Islamitische Staat (IS) opereert er nog een andere terreurgroepering in Syrië. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten richt Khorasan zich hoofdzakelijk op het plegen van aanslagen in het Westen.

Naast IS richten Amerikaanse veiligheidsdiensten zich op een terreurcel die de afgelopen jaren in Syrië is ontstaan.

Khorasan

Volgens The New York Times gaat het om een genootschap dat zichzelf Khorasan noemt, verwijzend naar een historische regio in het oude Perzië.

De organisatie zou worden geleid door Muhsin al-Fadhli, een voormalige Al-Qa’ida-man en ex-vertrouweling van Osama bin Laden. Al-Fadhli zou een van de weinigen zijn die vooraf van de aanslagen op 11 september wist.

Bomaanslagen

Volgens inlichtingendiensten zou Khorasan hoofdzakelijk bestaan uit voormalige Al-Qa’ida-mannen uit het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Noord-Afrika. De terreurgroepering zou zich richten op bomaanslagen in Amerika en Europa.

Veiligheidsspecialisten vrezen dat door alle aandacht voor IS de meer traditionele terroristische organisaties uit het vizier zijn geraakt. Dit terwijl groeperingen als Khorasan en Al-Nusra Front zich veel directer richten op het Westen.

Over Khorasan is betrekkelijk weinig informatie beschikbaar. Leider Al-Fahdli zou eerst actief zijn geweest in Iran en zich nu in Syrië ophouden. Zijn groepering wordt mogelijk gesteund door rijke donoren uit Koeweit. De Verenigde Staten hebben 7 miljoen dollar over voor essentiële informatie over de schuilplaats van Al-Fahdli.

Syriëgangers

Het is niet duidelijk hoe groot de dreiging is die uitgaat van Khorasan. Zaterdag maakte het Belgisch federaal parket bekend dat de afgelopen maanden een aantal aanslagen van Syriëgangers is voorkomen. Teruggekeerde jihadisten zouden plannen hebben om een aanslag te plegen die vergelijkbaar was met de aanslag op het Joods museum in Brussel in mei waarbij vier personen werden gedood.

Justitie schat dat één op de negen jihadisten bij terugkomst terreurplannen heeft. Vermoedelijk zullen groeperingen als Khorasan deze geradicaliseerde jihadisten willen gebruiken voor het uitvoeren van aanslagen in het Westen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.