buitenland

Dit gebeurde er tot dusver rond de Irak-top in Parijs

Door Rob Graumans - 15 september 2014

Verschillende landen in het Midden-Oosten hebben aangekondigd bereid te zijn luchtaanvallen uit te voeren in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft steun gekregen van tien Arabische landen voor een ‘gecoördineerde militaire campagne’ tegen IS, meldt persbureau Reuters.

Tot de landen behoren Egypte, Irak, Jordanië, Libanon en zes Golfstaten – inclusief Saoedi-Arabië en Qatar. De coalitie komt als reactie op IS-terroristen die aan een opmars bezig zijn in Syrië en Irak.

Straaljagers

Tot zaterdag had de Verenigde Staten 160 luchtaanvallen uitgevoerd op posities van IS in Irak. Kerry zegt geen troepen op de grond te willen plaatsen, maar dat er wel landen zijn die dit hebben aangeboden.

Verder denkt Kerry dat de toevoeging van Arabische straaljagers in de strijd tegen IS de geloofwaardigheid sterkt van wat een riskante en moeilijke missie is. Kerry: ‘We hebben landen in de regio, en landen buiten de regio, naast de Verenigde Staten, die allemaal bereid zijn militaire assistentie te verlenen in luchtaanvallen, mocht dat nodig zijn.’

Executie

Groot-Brittannië is in het verleden vaak het eerste land geweest dat de Verenigde Staten ondersteunde in overzeese militaire acties, maar heeft nog geen luchtaanvallen aangekondigd.

Het land staat onder druk vanwege de executie op de Brit David Haines (44), waarvan zaterdag een video op het internet verscheen. Frankrijk heeft wel aangekondigd dat het bereid is om deel te nemen aan luchtaanvallen in Irak.

Syrië

Volgens ambtenaren van de Verenigde Staten overwegen de Amerikanen om de luchtaanvallen uit de breiden naar Syrië. Dit zou zijn gerechtvaardigd op basis van het feit dat de Verenigde Staten Irak willen beschermen tegen terroristen die zich schuilhouden in Syrië.

Australië heeft reeds aangegeven bereid te zijn troepen te sturen om IS in Irak te bestrijden. Het zou gaan om een strijdmacht van 600 man en acht straaljagers. Het land heeft gezegd niet in Syrië te willen opereren.

Rusland zegt dat elke luchtaanval in Syrië zonder instemming van president Bashar al-Assad of een internationaal mandaat, een ‘act of aggression‘ is.

Parijs

Op een internationale conferentie in Parijs zijn wereldleiders vandaag overeengekomen om ‘te doen wat nodig is‘ om Irak te beschermen tegen IS.

President François Hollande van Frankrijk zegt dat er sprake is van een ‘wereldwijde dreiging die een wereldwijd antwoord nodig heeft’. Frankrijk kondigde aan ‘verkenningsvluchten’ boven Irak uit te gaan voeren.

Iran heeft aangegeven de Verenigde Staten niet te steunen in de strijd tegen IS. Iran’s leider, Ayatollah Ali Khamenei, noemt de intenties van de Verenigde Staten ‘slecht’, en ziet de coalitie als een poging van het Westen om zijn invloed uit te breiden, schrijft The Washington Post.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.