buitenland

Dit is Poetins handgeschreven plan op weg naar vrede

Door Tom Reijner - 03 september 2014

Vladimir Poetin is, na de onduidelijkheid over een staakt-het-vuren woensdag, met een eigen vredesvoorstel voor Oekraïne gekomen. Het meest opvallende daaruit: de pro-Russische separatisten moeten ogenblikkelijk ophouden met hun offensief.

In het voorstel staan zeven punten, gericht aan het bewind in Kiev, die de Russische president naar eigen zeggen heeft opgesteld toen hij met het vliegtuig onderweg was vanuit Mongolië. ‘Ik heb een paar ideeën op papier gezet en een plan van aanpak. Hier is het, handgeschreven,’ vertelde de president aan verslaggevers, meldt Russia Today.

Reparatieteams

Het Oekraïense leger moet zich volgens Poetin terugtrekken uit de zuidoostelijke regio’s. Dat moet gebeuren tot een afstand waarop het leger geen bewoond gebied meer onder vuur kan nemen.

De rebellen moeten op hun beurt stoppen met hun tegenaanval bij Loehansk en Donetsk – de twee steden die nog altijd het toneel zijn van hevige gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en de separatisten.

Wat wil de Russische leider nog meer? In elk geval een ‘objectief internationaal toezicht’ op de wapenstilstand, een verbod op de inzet van gevechtsvliegtuigen in het betwiste gebied. Ook moet er een uitruil van gevangenen komen, zonder voorwaarden vooraf. Daarnaast wil de Russische president dat er een uitweg komt voor vluchtelingen, een hulpoperatie en toegang voor ‘reparatieteams’ die de verwoeste infrastructuur in het oorlogsgebied moeten herstellen.

Afscheiding

Poetin hoopt dat Kiev en de rebellen aanstaande vrijdag een akkoord bereiken tijdens een nieuw overleg in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. In die stad werd de afgelopen week al koortsachtig overlegd over een einde van de strijd.

Het is maar de vraag of de Oekraïense president Petro Porosjenko met het voorstel akkoord gaat. Het eisenpakket betekent namelijk dat het bewind de belegerde steden Donetsk en Loehansk (en het omringende gebied) moet opgeven. Een afscheiding van de regio of zelfs aansluiting bij Rusland zou daarmee dichterbij komen. Oekraïne is in dat geval het gebied kwijt.

Een bestand tussen Oekraïne en de separatisten is helemaal niet aan de orde, zegt de Oekraiense premier Arsenij Jatsenjoek in een eerste reactie. Hij zegt dat Poetin het Westen aan de vooravond van de NAVO-top probeert te misleiden. ‘Het echte plan van Poetin is het vernietigen van Oekraïne en de Sovjet-Unie in ere herstellen.’

Eerder vandaag liet Porosjenko weten dat hij met Poetin een wapenstilstand was overeengekomen. Maar nadat de Russische president zei dat hier niets van waar was, zwakte Porosjenko zijn woorden af.

Wij hebben helemaal geen akkoord gesloten, zei hij: wat Poetin en ik hebben afgesproken, is hoe dat vrede in het oosten van Oekraïne kan worden bereikt. Kiev zei onlangs in oorlog te zijn met Rusland, en dus niet alleen met de pro-Russische separatisten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.