buitenland

Dit zijn de horrorbeelden die Amerika gebruikt tegen IS

Door Tom Reijner - 06 september 2014

Hoewel de Amerikanen nog niet goed weten hoe ze IS militair-strategisch gaan aanpakken, zijn ze nu wel een mediacampagne begonnen tegen de terroristen. Die moet vooral moslims ervan overtuigen om zich toch vooral niet aan te sluiten bij de nietsontziende beweging.

De campagne heeft de naam Think Again Turn Away meegekregen. Het is de bedoeling dat filmpjes met gruwelijke beelden van IS worden verspreid via sociale media als Facebook, Twitter en YouTube.

Parodie

Die beelden, in handen van CNN, moeten radicaliserende moslims en (potentiële) jihadisten afschrikken. De Amerikanen hebben door dat veel van hen – en ook jihadronselaars – zich op sociale media bevinden en daar actief hun ideeën met anderen delen.

Op een van de video’s –  ‘Welkom in de Islamitische Staat’ –  is een ‘parodie’ te zien op de wervingscampagnes van de terreurgroep. Er is een verwijzing naar de verheerlijking van het opblazen van moskeeën en het kruisingen en executeren van moslims.

Ook zijn er plunderingen te zien, mensen die vanaf hoge rotsen worden afgegooid en onthoofdingen. Willen jullie daar echt deel van uitmaken, wordt aan het eind van het filmpje retorisch gevraagd. ‘Denk nog eens na, wend je af.’

Tot inkeer

De filmpjes, die in elkaar zijn gezet door de antiterreurafdeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn gericht op moslims in eigen land die van plan zijn naar Syrië of Irak af te reizen. Of diegenen die dreigen te radicaliseren, maar nog net op tijd tot inkeer kunnen worden gebracht. Er vechten naar schatting zo’n honderd Amerikaanse burgers aan de zijde van terroristen en jihadisten in het Midden-Oosten, weet Fox News.

Dit soort campagnes zijn overigens niet nieuw: de Amerikanen sturen al jaren dergelijke filmpjes op sociale media rond. Die zijn beschikbaar in de Arabische en Somalische taal – bij terreurbeweging Al-Shabaab was een van de leiders een bekeerde Amerikaan – en in het Urdu, de officiële nationale taal van Pakistan.

Maar die filmpjes waren vooral gericht tegen Al-Qa’ida. De Amerikaanse regering ziet IS inmiddels als een grotere bedreiging voor de nationale veiligheid. De Verenigde Staten zijn erop gebrand de terroristen te vernietigen, maar weten nog altijd niet hoe. De internationale coalitie die de Amerikanen aan het vormen zijn, moet worden gezien als een eerste stap daartoe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.