buitenland

Doden door vulkaanuitbarsting in Japan: wat is er aan de hand?

Door Shari Deira - 28 september 2014

De vulkaan Ontake in Japan is onverwacht uitgebarsten, waardoor vermoedelijk meer dan dertig bergbeklimmers om het leven zijn gekomen. De lichamen van meer dan dertig mensen zijn gevonden ‘van wie de longen en het hart niet langer werkten’.

De politie in Japan meldt dat zondag, maar wil nog niet bevestigen dat de klimmers om het leven zijn gekomen. Dat gebeurt pas na medisch onderzoek.

Uitbarsting

De Ontake is een vulkaan van 3.067 meter hoogte en ligt ongeveer 200 kilometer ten westen van Tokio. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam Ontake volledig onverwacht tot uitbarsting, waardoor klimmers in de problemen waren.

Ongeveer 250 bergbeklimmers, onder wie kinderen, kwamen vast te zitten, maar de meesten werden gered. Zeker dertig klimmers moeten de nacht doorbrengen op de vulkaan, terwijl Ontake as en stenen spuwde. Veertig mensen raakten gewond bij hun weg terug naar veiligheid. Ontake spuwt nog steeds rook en as uit.

Japanners die in de buurt van de vulkaan waren toen deze uitbarstte, zeggen dat de uitbarsting klonk als hard onweer. Al snel kwamen er enorme aswolken uit de vulkaan.

Doden

Japan is een van de landen met de meeste actieve vulkanen in de wereld. Er zijn geen mensen meer om het leven  gekomen, sinds de vulkaanuitbarsting in 1991 van de vulkaan Unzen. Daarbij vielen 43 doden.

Japan houdt de vulkanen scherp in de gaten, en waarschuwt doorgaans tijdig voor eventuele uitbarstingen. Waarom dat dit keer niet is gedaan, is een raadsel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.