buitenland

Door IS opgejaagde Syrische Koerden vluchten naar Turkije

Door Servaas van der Laan - 22 september 2014

De afgelopen dagen zijn vele duizenden Syrische Koerden de grens met Turkije overgestoken uit angst voor de moslimterroristen van Islamitische Staat (IS). Vanwege de noodsituatie in Kobane opende Turkije tijdelijk de grenzen.

Volgens de Turkse vicepremier Numan Kurtulmuş hebben de afgelopen twee dagen zeker honderddertigduizend Koerden de oversteek naar Turkije gewaagd.

Kobane

Het merendeel is afkomstig uit Ayn al-Arab, of Kobane zoals de Koerden zeggen. In de grensplaats in het noorden van Syrië wonen, naast Turkenen, Armenen en Arabieren, veel Koerden.

Voorheen was het in Kobane relatief veilig voor Koerdische christenen. Uit heel Syrië trokken de afgelopen maanden zo’n tweehonderdduizend Koerden naar de grensplaats vanuit de gebieden die door IS worden gedomineerd.

Niet meer veilig

Maar nu de moslimfundamentalisten Kobane zijn binnengevallen, is ook die plek geen veilige schuilplaats meer voor de ontheemde Koerden. Om een noodsituatie te voorkomen, besloot Turkije de grenzen te openen.

Dat ging niet altijd goed. Op zondag raakten Koerdische actievoerders slaags met de Turkse politie aan de Turkse kant van de grens. Volgens sommige Turkse media ging het om reddingswerkers die juist hulp wilden brengen aan de Koerden, maar werden tegengehouden. Andersom moesten Koerdische strijders die vanuit Turkije naar Syrië wilden gaan om te vechten, ook worden tegengehouden.

Eén plek

Intussen heeft Turkije de 30 kilometer lange grens weer grotendeels gesloten. Alleen bij de plaats Mürşitpınar mogen de Koerden een voor een naar binnen.

‘De grens is nog steeds open, maar alleen op één plek,’ zegt een medewerker van de Turkse rampendienst AFAD tegen de krant Hurriyet. ‘Op deze manier kunnen we iedereen identificeren, hulp geven en, waar nodig, vaccineren.’

Miljoen vluchtelingen

Naar schatting staat het aantal naar Turkije gevluchte Syriërs intussen op ruim een miljoen. Velen worden opgevangen in speciaal ingerichte kampen in scholen of andere overheidsgebouwen. Voor veel Syriërs is de aankomst in Turkije slechts het begin van een lange reis naar Europa. Wie geld heeft, probeert met hulp van mensensmokkelaars betere oorden te bereiken.

Volgens grensbewakingsagentschap Frontex werden vorig jaar 25.500 Syriërs gepakt die op illegale manier de Europese Unie probeerden binnen te komen. Die lange reis, te voet, kameel, bus, auto, trein, taxi, vliegtuig of boot, eindigt voor sommige Syriërs pas in Denemarken of Zweden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.