buitenland

Duizenden demonstranten in Hongkong, politie zet traangas in

Door Shari Deira - 28 september 2014

De politie in Hongkong heeft zondag traangas ingezet tegen betogers. De betogers waren overgegaan tot de blokkade van enkele wegen in de wijk met regeringsgebouwen.

Wat is er precies aan de hand in Hongkong en wat is de regering van plan te doen? Drie vragen en antwoorden.

Waarom zijn duizenden demonstranten de straat opgegaan?

In augustus besloot het Chinese Nationale Volkscongres dat er geen vrije verkiezingen worden gehouden in 2017 voor de nieuwe regeringsleider van Hongkong. De kandidaten worden eerst goedgekeurd door een kiescommissie, waarvan de regering in Peking de samenstelling bepaalt.

Op deze manier wil Peking voorkomen dat er een kandidaat wordt gekozen, die bij de regering niet in goede aarde valt. Een belangrijke vereiste is dat de kandidaat loyaal is aan China.

Gaat het alleen om de verkiezingen?

Nee. Hongkong werd in 1997 onderdeel van China, nadat het werd overgedragen door het Verenigd Koninkrijk. Onder het motto ‘een staat, twee systemen’ behielden de inwoners van Hongkong meer rechten dan andere Chinezen, bijvoorbeeld persvrijheid en het recht om te demonstreren.

Toen Hongkong onderdeel werd van China hebben de Chinese leiders ook beloofd dat Hongkong op termijn meer democratische rechten zou krijgen. Volgens de betogers is het nu tijd om daad bij het woord te voegen. Zij zullen naar eigen zeggen niet opgeven tot ze verandering zien.

Hoe reageert het bestuur van Hongkong op de demonstraties?

Leider Leung Chung-ying heeft betogers opgeroepen niet deel te nemen aan wat hij ‘illegale protestacties’ noemt. Hij heeft toenadering tot de demonstranten gezocht door te zeggen dat zij op korte termijn mogen meepraten over democratische hervormingen.

Hoewel Chung-ying zegt te luisteren naar de bezwaren van de betogers, zet de politie nu traangas in. Het is voor het eerst sinds 2005 dat dat gebeurt. Ook geeft hij niet aan wanneer besprekingen over democratische hervormingen zullen plaatshebben. De demonstranten zien in de woorden van Chung-ying niets anders dan loze beloftes.

De politie zet traangas in tegen betogers (foto: EPA)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.