buitenland

‘Familie ontvangt IS-opname met smekende Alan Henning’

Door Tom Reijner - 23 september 2014

De vrouw van Alan Henning, de 47-jarige Brit die in Syrië wordt gegijzeld door Islamitische Staat (IS), zou een geluidsopname hebben ontvangen. Daarop is te horen hoe Henning smeekt om hem niet te vermoorden.

Wat er verder op de opname te horen is, is niet bekend, meldt de BBC dinsdagavond. Volgens The Daily Mail gaat het om een audioboodschap die is verstuurd door IS.

Stem

Nadat zij naar de smeekbede van haar man luisterde, stelde Barbara Henning een verklaring op, gericht aan de terroristen. Daarin zegt ze dat IS maar niet de ‘open dialoog’ wil aangaan met de familie.

Ze wijst erop dat haar man met moslims werkt en zich altijd ontfermde over de ‘meest kwetsbaren’ in Syrië. Waarom blijven de IS-leiders mijn man constant bedreigen, vraagt ze zich af.

Dit weekeinde vroeg Barbara Henning ook al om vrijlating van haar ‘vreedzame, onzelfzuchtige man’. Om zijn leven wordt gevreesd, nu de Amerikanen en hun Arabische bondgenoten IS-doelen in Syrië hebben aangevallen.

Redding

Britse veiligheidsdiensten doen er alles aan om te achterhalen waar Alan Henning zich precies bevindt in Syrië. IS dreigt in de laatste onthoofdingsvideo, waarin David Haines om het leven is gebracht, ook Henning te vermoorden.

Speciale elitetroepen en inlichtingendiensten zijn bezig om de locatie van Henning te achterhalen. Mogelijk gaan zij een reddingsoperatie ondernemen. Henning zou worden vastgehouden in de buurt van Raqqa, een stad in het noorden van Syrië die geldt als het bolwerk van IS.

Taxichauffeur

Henning, een taxichauffeur uit Manchester, ging naar Syrië om vluchtelingen te helpen. Daarvoor zamelde hij samen met vrienden en familie geld en spullen in. Deze nam Henning mee toen hij in december met de organisatie Aid 4 Syria naar het door oorlog verscheurde land afreisde.

Vrienden van Henning zeggen tegen The Telegraph dat de taxichauffeur was geraakt door het lot van kinderen in Syrië. Op 26 december vorig jaar zou Henning zijn ontvoerd door een organisatie, die gelieerd is aan IS, in de buurt van de Turkse grens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.