buitenland

Franse toerist in handen van splintergroep IS in Algerije

Door Shari Deira - 22 september 2014

Een groepering die gelieerd zou zijn aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een Franse toerist ontvoerd in Algerije. De 55-jarige Fransman zegt in een video dat hij wordt vastgehouden door een splintergroep van IS.

Het zou gaan om de groep Jund al-Khalifa, wat Kalifaatsoldaten van Algerije betekent. De man zegt in de video dat de Franse president François Hollande niet moet meedoen aan luchtaanvallen in Irak.

Vakantie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Frankrijk bevestigde de ontvoering van de man maandag, maar kan de authenticiteit van de video nog niet bevestigen. In het filmpje zijn naast de Fransman ook twee gemaskerde mannen te zien.

De Fransman, die komt uit Nice, kwam twee dagen geleden naar Algerije voor een vakantie in de provincie Tizi Ouzou, ongeveer 110 kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers. Tijdens een wandeling in het bergachtige gebied is hij ontvoerd.

In het gebied zijn eerder ook Algerijnse zakenmannen ontvoerd, meldt BBC News. De meeste gijzelaars zijn uiteindelijk bevrijd door veiligheidstroepen. Vaak is Al-Qa’ida in de Islamitische Maghreb verantwoordelijk, maar dit keer zou het dus gaan om een splintergroep van IS.

Vermoorden

Eerder vandaag verscheen er nog een audioboodschap van IS-woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani. Daarin riep hij moslims in landen die de strijd aangaan met IS op, burgers te vermoorden. Adnani noemde specifieke ‘de wraakzuchtige vuile Franse ongelovigen‘.

Intussen heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vandaag laten weten dat Frankrijk luchtaanvallen op IS in Syrië uitsluit. De Franse luchtmacht is wel  actief in Irak, waar het de Amerikaanse luchtmacht ondersteunt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.