buitenland

Hamas niet langer alleenheerser in Gaza: hoe zit dat?

Door Tom Reijner - 25 september 2014

Terreurbeweging Hamas maakte, sinds de gewelddadige machtsovername in 2007, de dienst uit in de Gazastrook. Maar daar is donderdag verandering in gekomen.

De radicaalislamitische beweging heeft een akkoord gesloten met Fatah, melden onderhandelaars die bij het overleg zijn betrokken.

De beweging van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas had sinds de machtsovername van Hamas niets te zeggen in de Gazastrook, maar zwaaide wel de scepter op de Westelijke Jordaanoever.

Op alle punten

De beide partijen hebben de afgelopen tijd in het Egyptische Caïro onderhandeld en zouden vandaag ‘op alle punten’  overeenstemming hebben bereikt.

Het akkoord betekent dat de Gazastrook, een klein stukje land, ingeklemd tussen Egypte en Israël, nu wordt bestuurd door een eenheidsregering van Hamas en Fatah. Heel nieuw is dat overigens niet: de bewegingen waren het in april al eens over een eenheidsregering in de Palestijnse gebieden, maar in de praktijk was Gaza nog altijd in handen van Hamas.

Een belangrijk verschil met het vorige akkoord is dat alle ambtenaren nu hun loon krijgen van de eenheidsregering, ‘omdat zij allemaal Palestijnen zijn en omdat dit de regering van alle Palestijnen is,’ zegt een Fatah-woordvoerder.

Het al dan niet betalen van salarissen door de Palestijnse Autoriteit aan ambtenaren in de Gazastrook leidde bij eerdere gesprekken nog tot ruzie. De eenheidsregering staat onder leiding van Abbas, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz.

Grens

De grensovergangen van Gaza zou onder controle komen van de Verenigde Naties, met uitzondering van Rafah, de grensovergang tussen Egypte en Gaza. Die was geen onderdeel van de gesprekken. De partijen hopen dat met het akkoord de vredesgesprekken met Israël weer kunnen worden opgestart.

Maar Israël reageerde in april afwijzend op de verzoening tussen Hamas en Fatah. Abbas hoeft niet te verwachten dat er over vrede wordt onderhandeld, nu hij ‘ja’ heeft gezegd tegen terrorisme, zei premier Benjamin Netanyahu.

Korte metten

Hamas en Fatah vochten in 2007 een oorlog met elkaar uit om de macht over de Palestijnse bevolking. Hamas won en verdreef of executeerde de Fatah-leden die zich in de Gazastrook bevonden.

Abbas verklaarde de militaire vleugel van Hamas illegaal. Omdat Hamas het gewapende verzet tegen Israël weigerde af te zweren, hebben Israël, de VS en de Europese Unie het contact met Hamas verbroken en kreeg de Gazastrook te maken met internationale sancties.

De Hamas-regering is Israël een doorn in het oog. De afgelopen zomer probeerden de Israëliërs korte metten te maken met de voortdurende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Die oorlog leidde zelfs tot een invasie van het Israëlische leger, waarbij tunnels en raketinstallaties onschadelijk werden gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.