buitenland

Het ‘IS-complot’ van Lange Frans, en andere complottheorieën

Door Rob Graumans - 26 september 2014

Rapper Lange Frans (33) heeft doodsbedreigingen ontvangen na een tweet waarin hij zegt dat Islamitische Staat (IS) is opgezet door de CIA. Maar hij is niet de enige die gelooft in een samenzweringstheorie rond IS.

Elsevier zet drie ‘populaire’ complottheorieën rond de IS-terroristen op een rij.

Password 360

In de afgelopen weken zijn op een aantal Arabischtalige sociale media screenshots verspreid van delen uit Hillary Clintons autobiografie ‘Password 360‘. Een aantal van de Arabieren die de screenshots heeft gezien, zijn geschokt over een bepaalde passage, waarin de voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten lijkt te zeggen dat de Verenigde Staten heeft meegeholpen aan de oprichting van IS.

Hier is echter niets van waar. Het boek heet niet eens ‘Password 360‘, maar Hard Choices. Het verhaal is vermoedelijk een overdrijving van iets dat Clinton heeft gezegd in een interview met the Atlantic.

Hierin zegt ze dat Obama de Syrische rebellen in een veel eerder stadium had moeten bewapenen in hun strijd tegen Bashar al-Assad. Door dat niet te doen ‘ontstond er een groot vacuüm, dat nu gevuld wordt door de jihadisten’.

Operation Hornet’s Nest

Edward Snowden zou documenten hebben ontdekt waaruit blijkt dat de geheime dienst van Groot-Brittannië, Amerika en Israël samenwerkten om IS te creëren. Deze operatie zou ‘Operation Hornet’s Nest‘ heten.

Het idee is als volgt: IS is gecreëerd om te dienen als afleiding voor de verzetsstrijders die Israël om zeep willen helpen. Toch opvallend dat de Verenigde Staten – als oprichter van IS – IS vervolgens bombardeert.

Dit sluit aan bij de uitspraak van Yasmina Haifi, ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie.  Ze was sinds twee jaar gedetacheerd bij het Nationaal Cyber Security Centrum, dat samenwerkt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

In de tweet zei Haifi dat IS niets met de islam heeft te maken. ‘Het is een vooropgezet plan van zionisten, die bewust de Islam willen zwart maken,’ zei Haifi. Ze heeft intussen haar lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Ook is ze voor haar functie geschorst.

Onthoofdingsvideo’s zijn nep

Gebruikers van discussiesite Reddit discussieerden over de stelling dat de onthoofdingsvideo van James Foley nep is. Foley zou niet bang genoeg zijn, en er was te weinig bloed te zien. Er zaten ook zwarte stukken in de video, wat zou kunnen betekenen dat er met de video is geknoeid.

Eerder deze maand trok Al Jazeera een artikel terug waarin de zender de echtheid van de onthoofdingen van Foley en Steven Sotlof betwijfelde. Later verontschuldigde ze zich voor het uitbrengen van het artikel. Het artikel kan niet langer op de site worden gelezen.

Maar het kan nog sterker: Before it’s news zegt dat Foley een CIA-agent is. De Verenigde Staten zou de onthoofdingsfilmpjes maken om mensen bang te maken, want ‘hoe meer we jullie bang maken, hoe meer jullie ons ons gang laten gaan in het uitvoeren van de Midden-Oosten-oorlog die we al zo lang hebben gepland’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.