buitenland

Hevige strijd om Marioepol op dag van wapenstilstand

Door Shari Deira - 05 september 2014

Terwijl de Oekraïense president Petro Porosjenko de hoop heeft op een akkoord over Oost-Oekraïne, wordt er in de stad Marioepol hevig gevochten. Pro-Russische separatisten hebben hun opmars naar de stad voortgezet.

Porosjenko en de separatisten zouden vrijdagmiddag beginnen met onderhandelingen over een staakt-het-vuren, maar het is nog maar de vraag of dit wat oplevert.

Oekraïense regeringstroepen zijn bezig met een groots offensief tegen de separatisten, schrijft persbureau Reuters.

Export

Marioepol is een havenstad die vooral belangrijk is vanwege de export van staal. Een Oekraïense commandant zegt dat zijn troepen in de nacht van donderdag op vrijdag constant onder vuur hebben gelegen. De separatisten beschikken over artillerie en tanks.

Vijftig Oekraïense militairen zijn om het leven gebracht en drie zouden zijn gevangengenomen, zeggen de separatisten. Marioepol is belangrijk voor de rebellen, nu het leger in andere steden de macht heeft heroverd.

Wapens

Vertegenwoordigers van de twee strijdende partijen komen vrijdag bij elkaar in Minsk, Wit-Rusland. De separatisten hebben gezegd bereid te zijn vrijdag om 14.00 uur de wapens neer te leggen, als er in Minsk overeenstemming is met de Oekraïense regering.

Porosjenko is momenteel op de NAVO-top in Wales, waar Oekraïne ook onderwerp van gesprek is. Hij zei donderdag dat de regeringstroepen om 13.00 uur de wapens zullen neerleggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.