buitenland

Hoe een Vlaamse jihadist moord in Syrië bekende

Door Shari Deira - 19 september 2014

Een teruggekeerde Syriëganger in België heeft bekend dat hij een man heeft geëxecuteerd. Het is de eerste keer dat een Vlaamse jihadist dat heeft toegegeven. Volgens zijn advocaat is van een bekentenis geen sprake.

De 22-jarige Vlaming Hakim Elouassaki uit Vilvoorde vocht sinds oktober 2012 samen met tientallen leden van Sharia4Belgium in Syrië aan de zijde van de radicale beweging Jabhat al-Nusra, de terreurbeweging die is gelieerd aan Al-Qa’ida.

Pang

Elouassaki belde op 14 januari 2013 met zijn vriendin Leila in Vilvoorde. ‘Raad eens? Vandaag heb ik iemand gedood,’ vertelde hij trots. ‘Een kogel in het hoofd. Pang.’

In maart van dat jaar was hij opeens terug in België. Elouassaki liep een ernstige hoofdwond op en werd opgenomen in het ziekenhuis. Twee weken later sloeg de politie toe, schrijft de Vlaamse krant HLN. Eloussaki werd gearresteerd en nogmaals medisch onderzocht.

De politieverhoren liepen op  niets uit. Elouassaki zei dat hij naar Syrië was afgereisd voor het verlenen van humanitaire hulp. Het gesprek met zijn vriendin deed hij af als ‘stoere praat’ en er was volgens hem ‘niets van waar’.

Elouassaki zat al die maanden in de gevangenis, maar bleef bij zijn verhaal. Tot twee weken geleden, toen hij opeens een verklaring wilde afleggen. De Vlaming vertelde hoe hij een gijzelaar in Syrië heeft gedood.

‘Ik heb een executie uitgevoerd toen de leiders van onze gevechtsgroep mij daarvoor hadden aangeduid,’ bekende Elouassaki. Volgens de Vlaming kon hij niet weigeren, want wie dat wel deed, tekende praktisch zijn eigen doodsvonnis. Hij wist naar eigen zeggen niet wie het slachtoffer was, en wist alleen dat de persoon dood moest omdat de familie het gevraagde losgeld niet kon betalen.

Ronselen

Advocaat Abderrahim Lahlali zegt tegen de krant dat de bekentenis niets waard is. ‘Wij kunnen aantonen dat hij medisch niet in staat is om een betrouwbare getuigenis af te leggen.’

De verklaring heeft geen gevolgen voor de rechtszaak tegen 46 leden van Sharia4Belgium die op 29 september, zo heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) laten weten aan de krant. Lahlali denkt daar anders over.

Het OM wil de verdachten ‘enkel vervolgen voor het ronselen van mensen, organiseren of deelnemen aan activiteiten van de terroristische organisatie Sharia4Belgium’. ‘De moorden die in Syrië zouden gepleegd zijn, komen op dat proces niet aan bod. Terwijl die twee misdrijven volgens mij onlosmakelijke verbonden zijn.’

Eerder bleek uit telefoontaps dat de broer van Hakim, Hoessien, iemand had onthoofd: ‘Broer, we hebben hier iemand onthoofd,’ zei hij opgewonden tegen zijn oudere broer Abdel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.