buitenland

Hoe Israël de moordenaars van drie tieners te pakken kreeg

Door Shari Deira - 23 september 2014

Na een maandenlange zoektocht is het Israël gelukt om de twee hoofdverdachten van de moord op drie Israëlische tieners, die leidde tot de laatste ronde van geweld tussen Israël en Hamas, op te sporen. In een vuurgevecht met het Israëlische leger kwamen de twee mannen om het leven.

De drie Israëlische tieners, Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) waren in juni aan het liften. Op 12 juni werden de jongemannen ontvoerd en doodgeschoten. Hun lichamen werden drie weken later gevonden na een klopjacht in de Westelijke Jordaanoever.

Hamas

Al vrij snel na de moord maakte de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet bekend een sterk vermoeden te hebben wie achter de moord zitten. Er werden foto’s verspreid van de 29-jarige Marwan Quasma en de 32-jarige Amar Abu Eisha, beiden zijn lid van terreurbeweging Hamas.

Militairen van de Israel Defense Force omsingelden in de nacht van maandag op dinsdag een pand waar de mannen zich schuilhielden in Hebron, bericht The Jerusalem Post. De twee waren zwaarbewapend en niet van plan zich zomaar over te geven.

Het pand waar Quasma en Eisha zich schuilhielden, lag lager dan de positie van de Israëlische militairen. ‘Wij wilden een hoogtevoordeel hebben en ze niet op hetzelfde niveau treffen om de strijd aan te gaan,’ zegt brigadegeneraal Tamir Yadai.

De mannen liepen zelf naar buiten en openden het vuur, waarop Israëlische militairen terugschoten. Een van de twee had een M-16 en de tweede man had een Kalasjnikov. Een van de mannen werd meteen doodgeschoten, de andere man viel in een kuil. Yadai gaat ervan uit dat hij ook is doodgeschoten.

Rakettenregen

De operatie was een samenwerking tussen de IDF, Shin Bet en eenheid die terrorisme bestrijdt. Volgens de inlichtingendiensten hebben Quasma en Eisha zich niet constant op deze plek in Hebron verschanst.

De moord op de drie Israëlische tieners en de klopjacht op de daders leidde tot onrust in Israël en de Palestijnse gebieden. Na de aanhoudende rakettenregen vanuit de Gazastrook, besloot het Israëlische leger in te grijpen.

Tijdens het offensief, dat door Israël Operation Protective Edge wordt genoemd, ontstond twijfel over het feit of Hamas wel achter de moorden zat. De terreurorganisatie eiste de moorden op de tieners niet op, maar Israël bleef volhouden dat Hamas erachter zat.

Later maakte de Shin Bet bekend dat Hassam Qawasmeh, het brein achter de ontvoering van en de moord op de tieners was. Hij werd opgepakt in Oost-Jeruzalem en bekende dat Hamas in Gaza voor de financiering had gezorgd. Tijdens een conferentie in Turkije gaf een hooggeplaatste Hamasofficier ook toe dat de terreurbeweging verantwoordelijk is. Hij sprak van een ‘heldhaftige actie’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.