buitenland

Hoe veilig is het Witte Huis?

Door Servaas van der Laan - 22 september 2014

Hoe veilig is het werk- en woonhuis van de president, vragen veel Amerikanen zich af nu een gewapende Irak-veteraan over het hek kon springen en de tuin in kon rennen. De persoonlijke beveiligingsdienst van de president heeft extra maatregelen genomen.

Irak-veteraan Omar Gonzalez wilde vrijdag even een praatje maken met president Barack Obama. In plaats van aan te bellen op Pennsylvania Ave. 1600 sprong hij over het hek aan de noordkant van het Witte Huis en snelde hij richting de ambtswoning van de president. Voor de zekerheid had de oud-militair een Spyderco-uitklapmes met een lemmet van 7,62 centimeter bij zich, mocht het gesprek met Obama uit de hand lopen.

Incident

Tot een gesprek kwam het overigens niet. De veteraan werd tegengehouden voordat hij binnen was. Bovendien was Obama net per helikopter vertrokken naar zijn vakantieadres.

Op zaterdag was er opnieuw iemand die een woordje bleek te willen wisselen met de president. De negentienjarige Kevin Carr reed naar een beveiligingspost voor het Witte Huis en stopte niet toen hem dit door beveiligers werd gevraagd. Aangekomen bij een beveiligingsblokkade stapte de tiener uit en probeerde hij naar de presidentiële woning te wandelen. Maar ook het plannetje van Carr ging niet door. De jongeman werd tijdig tegengehouden en aangehouden. Beide mannen zullen voor de rechter moeten verschijnen.

IS-terrorist

Maar wat nu als niet een verdwaalde tiener of een verwarde oorlogsveteraan, maar een goedgetrainde IS-terrorist het Witte Huis probeert binnen te dringen? Dat vraagt onder anderen de Republikein Peter King zich af.

De politicus eist een diepgravend onderzoek naar de twee incidenten. ‘Dit is de meest basale, simpele manier en hoe iemand, helemaal in deze dagen van ISIS, nu we zo bezorgd zijn over terroristische aanvallen, gewoon het Witte Huis kan binnenlopen, daar zijn echt geen excuses voor,’ zei King op de zender Fox News.

Een woordvoerder van het Witte Huis laat in een reactie op de kritiek weten vol achter de presidentiële beveiligingsdienst te staan. Wel is het aantal medewerkers op Pennsylvania Ave. opgeschroefd en is er een instructie gegeven om extra alert te zijn op mensen die geen toeristen zijn. De incidenten van afgelopen weekend worden onderzocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.