buitenland

In Liberia verspreidt ebola zich nu ook via taxi’s

Door Servaas van der Laan - 08 september 2014

Nergens verspreidt het ebola-virus zich sneller dan in Liberia. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt nu voor verspreiding van het virus via taxi’s waarin patiënten worden rondgereden. Het RIVM noemt de situatie in Liberia ‘out of control’.

De komende weken zullen er duizenden nieuwe ebola-gevallen bijkomen in Liberia, schat de WHO.

West Point

Het virus verspreidt zich in het west-Afrikaanse land sneller dan in omringende landen. In veertien van de vijftien provincies (counties) van het land zijn nu besmettingen aangetroffen. De situatie is het meest urgent in hoofdstad Monrovia.

In de sloppenwijk West Point zijn geen sanitaire voorzieningen, nauwelijks stromend water, en beperkte elektrische voorzieningen. De mensen leven er dicht op elkaar en hebben weinig kennis over infecties en ziektes.

Taxi’s

Bedden om de zieken te verzorgen zijn er niet meer in Liberia. Als er een ebola-centrum wordt geopend, staan er direct veel meer patiënten voor de deur dan het centrum aankan.

Families gaan volgens de WHO in taxi’s (auto’s en motoren) op zoek naar een dokter. Omdat nergens meer patiënten worden aangenomen, rijden ze vaak uren door de stad.

Overdraagbaar

WHO waarschuwt nu voor besmetting via deze taxi’s. Het virus, dat hemorragische (bloedende) koorts veroorzaakt, wordt overgedragen via direct contact met lichaamssappen van een besmet persoon of dier.

Maar, als de informatie van de WHO klopt, kan het virus ook geruime tijd voortleven buiten het lichaam. Uit onderzoek bleek al eerder dat ebola enkele dagen buiten het lichaam kan voortbestaan ‘bij ideale omstandigheden’. Deze omstandigheden bestaan onder meer uit een donkere en vochtige omgeving en een solide ondergrond. Onder zonnestralen en droogte kan het virus niet voortbestaan. Het is hoe dan ook niet duidelijk hoe lang het virus ook daadwerkelijk besmettelijk blijft.

Besmetting

Het virus lijkt het meest besmettelijk te zijn als het via bloed wordt overgedragen. Zo is verspreiding via injectienaalden al eerder vastgesteld, schrijft het Center for Disease Control. Maar verspreiding van het virus via bijvoorbeeld passagiersstoelen in taxi’s is nooit eerder uit onderzoek bewezen.

Volgens Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, toont het bericht van de WHO over verspreiding via taxi’s aan dat de situatie in Liberia ‘out of control’ is.

‘Als een besmette patiënt in een taxi braakt, en dat wordt niet goed schoongemaakt, dan kan een volgende passagier ook ziek worden,’ zegt Van Dissel tegen elsevier.nl. Het virus kan dan ‘enige tijd’ in het braaksel besmettelijk blijven. Van Dissel denkt niet dat het virus in Liberia op dit moment muteert naar een besmettelijkere variant.

Pandemia

Vanwege de snelle verspreiding maakte WHO-directeur Margaret Chan de afgelopen dagen een rondje in New York en Washington langs organisaties om te waarschuwen voor een verdere uitbraak.

Ze schat dat alleen in Liberia de komende weken er duizenden nieuwe ebola-gevallen bij zullen komen. Ze zegt dat de hele wereld verantwoordelijkheid draagt om een werkelijke pandemie te voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.