buitenland

Is Oekraïne schuldig aan genocide? Rusland denkt van wel

Door Servaas van der Laan - 29 september 2014

Rusland verdenkt Oekraïne ervan genocide te hebben gepleegd op Russisch sprekende inwoners van het land. De federale onderzoekscommissie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke schending van het VN-genocideverdrag ui 1948.

Maandag maakte de federale onderzoekscommissie van Rusland bekend dat het een strafzaak is gestart tegen de machthebbers in Kiev.

Uitroeiing

Oekraïne zou opdracht hebben gegeven tot de ‘volledige uitroeiing’ van Russisch sprekende mensen in het oosten van het land.

‘Ongeïdentificeerde personen in de top van de politieke en militaire leiding van Oekraïne, het Oekraïense leger, de Nationale Garde en de Pravy Sector (nationalistische partij) hebben opdracht gegeven tot de volledige uitroeiing van Russisch sprekende inwoners van de autonome republieken Donetsk en Loehansk,’ zo luidt de verklaring van de hoogste onderzoeksraad van Rusland.

Volkerenmoord

Niet minder dan 2.500 mensen zijn het slachtoffer geworden van de door Oekraïne ingegeven volkerenmoord, liet een woordvoerder weten. De verklaring van Rusland komt op de dag dat de leider van Donetsk bekendmaakte dat er opnieuw een massagraf is blootgelegd in de autonome regio.

De autoriteiten in Donetsk beschuldigen de Nationale Garde van Oekraïne ervan burgers en onafhankelijkheidsstrijders te hebben geëxecuteerd. Zeker veertig lichamen van geëxecuteerde personen zouden intussen zijn geborgen. Oekraïne ontkent alle beschuldigingen. Volgens Kiev is de Nationale Garde helemaal nooit in het gebied geweest.

Eenzijdig rapport

Maar dat het leger in het gebied is geweest, ontkent de regering niet. Uit een VN-rapport blijkt dat het conflict aan 2.593 mensen het leven heeft gekost. In het rapport, dat door Rusland als ‘eenzijdig’ wordt bestempeld, krijgen vooral de separatisten ervan langs.

Overigens zullen de Russen er nog een flinke dobber aan hebben om genocide, zoals omschreven door de VN, te bewijzen. Dit lukte in de geschiedenis nog maar weinigen.

Om voor het Genocideverdrag in aanmerking te komen, moet een agressor een systematische vernietiging van een groep, of een significant deel ervan, uit hebben gevoerd, op basis van ras, etniciteit of religie. Omdat uitroeiing uit politieke motieven niet onder genocide valt, is het misdrijf onder internationaal recht vaak lastig te bewijzen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.