buitenland

‘IS onthoofdt Belgische imam op verdenking van spionage’

Door Tom Reijner - 08 september 2014

Een Belgische imam is onlangs ter dood veroordeeld door de Islamitische Staat (IS) en vervolgens onthoofd. De terroristen verdachten hem van spionage voor de Belgische overheid.

Dat melden verschillende Belgische kranten maandag.

Boegbeeld

De man, Iliass Azaouaj, was naar Syrië vertrokken met de belofte om jonge Belgische jihadgangers terug naar huis te halen. Maar het had er alle schijn van dat de man zich tijdens zijn aanwezigheid in Syrië zelf ontpopte tot een terrorist, maar dat lijkt plots, door de brute moord, niet meer zo zeker.

In elk geval staat hij te boek als een boegbeeld van het salafisme in België. Dat is een van de radicaalste stromingen in de islam en die steeds meer Westerse moslimjongeren aan zich weet te binden.

Volgens onderzoeker Montasser AlDe’emeh van de Universiteit Antwerpen – die de drijfveren van jihadisten en terroristen onderzoekt – was Azaouaj een spion. Hij zou de Belgische Staatsveiligheid geholpen hebben. De IS-leiders wilden volgens de onderzoeker een duidelijk signaal geven met de onthoofding: spionage wordt niet getolereerd.

Foto

De dood van Azaouaj werd in augustus al gemeld door Belgische media. De Syriëganger kwam vorig jaar in het nieuws toen een foto opdook waarop hij samen met de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet poseerde.

Dat bracht haar in grote verlegenheid. De minister zei dat ze geen idee had wie de man was. De foto zou zijn genomen op een evenement waar verschillende personen vroegen om met haar te poseren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.