buitenland

IS publiceert nieuwe onthoofdingsvideo Amerikaanse journalist

Door Servaas van der Laan - 02 september 2014

De terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe onthoofdingsvideo op internet gezet. De Amerikaanse journalist Steven Sotloff zou het slachtoffer zijn.

Dat meldt de terrorisme-monitor SITE Intelligence Group dinsdag.

Vergelding

De video draagt de titel ‘A Second Message to America’. De beul noemt de onthoofding ‘een vergelding voor de Amerikaanse luchtaanvallen in Irak’ en richt zich tot de Amerikaanse president Barack Obama.

‘Obama, het enige wat je acties opleveren is de dood van weer een Amerikaanse burger… Zo lang als jouw raketten onze burgers blijven raken, zolang zullen onze messen de nekken van jouw burgers raken.’

Foley

De 31-jarige Sotloff was al een jaar vermist in Syrië. Hij werd getoond op de onthoofdingsvideo van journalist James Foley. Op die video werd gedreigd ook Sotloff te doden als Amerika niet zou stoppen met aanvallen tegen IS.

Het Witte Huis kan de dood van Sotloff niet bevestigen. Een woordvoerder van de familie van Sotloff zegt ‘op de hoogte te zijn’ van het bestaan van de video.

Sotloff

Sotloff, afkomstig uit Miami, werd in augustus vorig jaar ontvoerd in de buurt van de Syrische stad Aleppo. Hij werd, net als Foley, vastgehouden in Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

Zijn familie werd op de hoogte gebracht van de ontvoering, maar verder is de zaak stilgehouden. Sotloff werkte onder meer voor Time, The National Interest, Media Line en de Christian Science Monitor. Het laatste stuk dat hij schreef voor Time verscheen onder de titel Libya’s New Crisis.

Time Magazine-hoofdredacteur Nancy Gibbs zegt in een reactie ‘bedroefd’ te zijn over de mogelijke dood van Sotloff. ‘Steven was een gewaardeerd medewerker van TIME en van andere nieuwsorganisaties, en hij gaf zijn leven opdat lezers toegang kregen tot informatie uit de meest gevaarlijke plekken van de wereld. Onze gedachten en gebed zijn bij hem en zijn familie’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.