buitenland

Jemen dreigt in elkaar te storten: wat is er aan de hand?

Door Tom Reijner - 23 september 2014

De Jemenitische autoriteiten liggen al lange tijd in de clinch met de sjiitische Houthi-rebellen uit het noorden van het land. De afgelopen weken zijn de gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen verder geëscaleerd.

De Houthi’s zijn doorgedrongen tot aan de hoofdstad Sana’a, waar onder meer het parlement, de regering en de staats-tv zijn gevestigd. Eerder deze week wisten de sjiitische strijders het gebouw van de staats-tv- en radio in te nemen.

Akkoord

Ook zou er gevochten zijn bij de universiteit. Verschillende internationale luchtvaartmaatschappijen wilden niet meer vliegen op Sana’a, omdat de rebellen toegangswegen blokkeerden en de strijd niet ver van de luchthaven plaatshad.

De strijdende partijen sloten op zondag een ‘vredesakkoord‘, waarna premier Mohammed Basindawa vrij ogenblikkelijk aftrad. In het akkoord was geregeld dat de sjiieten, die zich door de (soennitische) machthebbers in Sana’a miskend voelen, meer zeggenschap krijgen in overheidskringen.

Burgeroorlog

De rebellen vonden dat blijkbaar niet genoeg en gingen na het weekeinde over tot een aanval. Daarbij hebben zij het grootste deel van de hoofdstad ingenomen, zegt een ooggetuige tegen Elsevier.nl. Rondom de hoofdstad zijn checkpoints opgericht.

Volgens Jamal Benomar, de speciale VN-afgezant voor Jemen, dreigt de Jemenitische staat in elkaar te storten. Ook de president van Jemen, Abd -Rabbu Mansour Hadi, is bang dat het geweld in zijn land grote gevolgen heeft en waarschuwt voor een burgeroorlog – een kans die zeker bestaat, als soennieten besluiten de wapens op te nemen. Bij de recente strijd zijn al meer dan honderd doden gevallen.

Gezag

De president wil werken aan het herstel van het centrale gezag. Maar de Jemenitische overheid heeft nooit erg veel gezag gehad over het land. De Houthi’s controleren het grootste deel van het noorden van Jemen.

Het Arabische land wordt daarnaast geteisterd door Al-Qa’ida-terroristen en ontvoeringen van westerlingen. Deze week werd bekend dat een Duits gezin, dat in 2009 in Jemen werd ontvoerd, om het leven is gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.