buitenland

Kunnen blauwhelmen rampgebied MH17 veiligstellen?

Door Shari Deira - 27 september 2014

Als het aan Maleisië ligt, gaan militairen van de Verenigde Naties naar de rampplek van vlucht MH17. De Maleisische regering hoopt dat op die manier onderzoekers terug het gebied in kunnen, dat nog steeds niet goed bereikbaar is.

De Maleisische minister Liow Tiong Lai (Verkeer) gaat de VN vragen om meteen te reageren, zei hij zaterdag tegen het staatspersbureau Bernama.

Onveilig

Tiong Lai is teleurgesteld over de opstelling van de Oekraïense regering. Deze heeft beloofd dat onderzoekers veilig toegang krijgen tot het gebied, maar dat is de laatste weken niet het geval geweest. ‘Het is nu tijd voor de VN om actie te ondernemen. Niet alleen door te praten.’

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei tijdens de VN-top in New York tegen de Maleisische premier Najib Razak dat de crashsite nog steeds onveilig is door geweld tussen het leger en de pro-Russische separatisten, ondanks het staakt-het-vuren van 5 september.

Het onderzoeksteam dat bestaat uit Maleisische, Nederlandse en Australische experts wil graag terug het gebied in, maar dat is  te onveilig.

Ambitie

Premier Mark Rutte (VVD) was daar vrijdagavond in televisieprogramma Nieuwsuur niet optimistisch over dat dat voor de winter nog gaat gebeuren. ‘Onze ambitie is voor de winter terug te keren, met als eerste prioriteit de overschotten en de persoonlijke bezittingen,’ zegt Rutte.

Ook hoopt Rutte dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid direct aan de slag kan in het rampgebied om de oorzaak van de crash te achterhalen. Contact met de pro-Russische separatisten is volgens Rutte ‘volstrekt onmogelijk’, omdat Nederland de separatisten niet erkent.

‘Dat zou ons in een onmogelijke positie hebben gebracht in de relatie met Rusland en Oekraïne. Wij zijn een NAVO-land.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.