buitenland

Media 12 september: Nederlanders mogelijk besmet met ebola en meer

Door Servaas van der Laan - 12 september 2014

Twee Nederlandse tropenartsen hebben in Sierra Leone mogelijk een ebola-besmetting opgelopen. En dagelijks arriveren er nieuwe Syriëgangers uit Nederland, België en Engeland.

  • Twee Nederlandse tropenartsen hebben in Sierra Leone mogelijk een ebola-besmetting opgelopen. Dat melden de NOS en De Telegraaf. Ze behandelden onbeschermd patiënten die later drager van het virus bleken te zijn. De artsen werken in het Lion Heart Medical Centre in Yele in Sierra Leone. De artsen vertonen nog geen symptomen van het virus maar trokken toch aan de bel.
    Het tweetal wordt zo snel mogelijk terug naar Nederland gebracht in een speciaal gecharterd vliegtuig. Hier zullen ze worden onderzocht en zo nodig ook behandeld. Ziekenhuizen als het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hielden vorige week al grote ebola-oefeningen om paraat te zijn voor een eventuele uitbraak in Nederland. Die kans is volgens het RIVM niettemin zeer klein.
  • Dagelijks arriveren er nieuwe personen uit Nederland, België, Engeland en andere Europese landen in Syrië in het gebied dat wordt gedomineerd door de terroristische organisatie Islamitische Staat. Dat vertelt de 19-jarige Angela B. uit Soesterberg, die eveneens naar Syrië is afgereisd, in De Telegraaf.Er komen hier complete gezinnen in,’ zegt de jonge bekeerling die getrouwd is met een 22-jarige Portugees waarmee ze een flatje deelt. ‘Hier word ik niet vreemd aangekeken vanwege mijn boerka.. hier word ik niet aangesproken of uitgescholden. Het is hier gemakkelijk om mijn geloof te belijden volgens de Koran en soenna.’
  • Na gezinnen uit Amersfoort en Hilversum is begin september ook een gezin uit Den Haag naar Syrië vertrokken, meldt de Volkskrant. Ook Mousa I. en zijn vrouw en kind zijn vertrokken naar gebied dat door de terroristen van Islamitische Staat wordt bezet. Kennelijk moet het leven in Raqqa, waar er publieke executies zijn op vrijdag, winkels dicht moeten voor het gebed, vrouwen worden opgejaagd als ze hun sluier niet goed dragen en waar alcohol en sigaretten zijn verboden, steeds meer personen met een Nederlands paspoort interesseren.
  • Sinterklaasliedjes worden voor komende 5 december herschreven, meldt het AD. Beladen en ouderwetse woorden zijn geschrapt. Zo is Piet niet langer meer een knecht en wie stout is, krijgt niet langer de roe.
  • De groep terroristen van Islamitische Staat is veel groter dan gedacht, meldt de BBC. De CIA schat dat er ongeveer 31.000 moslims meedoen aan de terroristische strijd. Dat zijn er ruim drie keer zoveel als aanvankelijk werd aangenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.