buitenland

Media 4 september: NAVO ten strijde tegen ‘Russische beer’

Door Servaas van der Laan - 04 september 2014

De NAVO-top die vandaag in Wales begint, domineert alle media. Wat gaan de achtentwintig lidstaten van de NAVO ondernemen tegen Rusland?

  • De NAVO-bijeenkomst in Newport (Wales) heeft de krantenredacties weten te verleiden tot het voeren van oorlogstaal op de voorpagina’s. ‘Ten strijde’ en ‘NAVO is Russisch getreiter beu’ schrijft het AD op de voorpagina. ‘Worden de tanks van Vladimir Poetin gestopt?’ vraagt de krant zich af.
    Oud-militair en Eerste Kamerlid Frank van Kappen verwacht dat de NAVO-landen voor het eerst sinds de annexatie van de Krim gezamenlijk in het geweer komen. ‘Ik was eerst wat somber, want de NAVO-landen verschillen nogal eens van mening. Sinds gesprekken met parlementariërs van andere landen ben ik veel positiever dat ze op één lijn zitten’. De Rotterdamse krant verwacht dat de NAVO-landen de komende dagen in Wales tot concrete afspraken zullen komen voor een sterkere troepenmacht in Europa.
  • Ook De Telegraaf is op oorlogspad. ‘NAVO-front tegen Poetin,’ schrijft de krant met grote letters op de voorpagina. ‘De NAVO maakt vandaag en morgen een gezamenlijke vuist tegen de agressie van de Russische beer,’ schrijft De Telegraaf. Volgens de krant is de NAVO-top de belangrijkste bijeenkomst sinds het einde van de Koude Oorlog.
  • Dagblad Trouwis wat concreter: ‘Oost-Europese landen willen meer garanties van de NAVO,’ schrijft de krant. Landen die zich aan het Sovjet-juk wisten te ontworstelen, zouden zich nog altijd niet veilig voelen. Permanente NAVO-bases in Estland, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië en een snelle interventiemacht zouden deze landen meer zekerheid moeten geven. Maar dit lijkt niet genoeg te zijn. ‘We voelen ons niet veilig zolang het regime in Rusland doet waar het nu mee bezig is,’ zegt politiek analist Mindaugas Jurkynas uit Litouwen.
  • Volgens de Volkskrant leest de Amerikaanse president Barack Obama de NAVO ‘de les over Oekraïne’. ‘Het Oekraïense leger moet versterkt worden en het bondgenootschap moet de deur openzetten voor nieuwe leden,’ zei Obama. De Amerikaanse president zou de lat hoog hebben gelegd voor de NAVO-top. De alliantie moet in de komende twee dagen beslissen hoe het Oekraïne gaat helpen ‘tegen de Russische agressie aan de oostgrens van Europa’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.