buitenland

Met deze drastische aanpak bestrijdt West-Afrika ebola

Door Tom Reijner - 26 september 2014

In een poging om het ebola-virus een halt toe te roepen, komen de autoriteiten van het zwaar getroffen Sierra Leone met nieuwe maatregelen. Die zijn niet mis.

In het West-Afrikaanse land zijn meer dan 1 miljoen mensen afgezonderd van de rest van de inwoners (in totaal 5,5 miljoen), schrijft The Guardian.

Dodelijk virus

Gebieden in het oosten van het land aan de grens met Guinee waren al in quarantaine geplaatst, maar nu is ook in drie andere districten het reizen aan banden gelegd.

Op die manier moet worden voorkomen dat het dodelijke virus zich verder over het gebied verspreidt. Vooral in de hoofdstad Freetown loopt de situatie uit de hand, schrijft The Wall Street Journal op basis van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In de landen Guinee, Liberia en Sierra Leone is de ziekte wijdverspreid. Zeker 6.000 mensen zouden het virus onder de leden hebben en 3.000 Afrikanen zijn inmiddels overleden, blijkt uit het WHO-rapport.

Veel fouten

Hoe kon ebola, dat hoge koorts en interne bloedingen veroorzaakt, zich zo uitbreiden? Voornamelijk omdat er in het begin enorm veel fouten zijn gemaakt, schrijft het Amerikaanse magazine TIME. Zo was het antwoord op de ziekte veel te langzaam en werden waarschuwingen van wetenschappers in de wind geslagen.

Ook zou er een gebrek zijn aan goed werkende medicijnen in het gebied. Bovendien is de hygiëne in het arme gebied ver onder de maat – terwijl de naleving daarvan wel erg belangrijk is bij preventie.

Geen angst

Moet het Westen bang zijn dat het virus ook naar onze contreien komt? Volgens de Nederlandse arts Erdi Huizenga wel. ‘Als er niet massaal wordt ingegrepen, is het terecht dat westerse landen vrezen dat de ziekte ook hen zal treffen.’ Huizenga, als arts werkzaam in Sierra Leone, is onlangs teruggekeerd naar Nederland, omdat er wordt gevreesd dat zij ebola heeft opgelopen.

Ze zegt tegenover Nu.nl dat het vaker voor zal komen dat individuele gevallen de ziekte elders oplopen en daarmee terugkomen naar Nederland. Maar Elsevier schreef eerder dat westerlingen helemaal niet bang hoeven te zijn voor het virus, omdat het op wereldschaal slechts een minuscule bedreiging vormt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.