buitenland

Met snelle reactiemacht vergroot NAVO haar paraatheid

Door Shari Deira - 05 september 2014

NAVO-landen zijn het op de tweede en laatste dag van de top in Wales eens geworden over de paraatheid. Deze moet worden vergroot vanwege de veranderde veiligheidssituatie in Europa. Wat zijn de landen precies van plan?

Landen namen daarom het zogenoemde Readiness Action Plan (RAP) aan. Ook ons land zal een bijdrage leveren.

Agressors

Het is de bedoeling dat meer militairen uit NAVO-landen vaker worden gestationeerd in bijvoorbeeld Polen of de Baltische staten. Deze troepen worden bijgestaan door troepen in de lucht en op zee, en special forces.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zegt dat de landen op deze manier een duidelijke boodschap overbrengen aan mogelijke agressors: ‘Wie er ook maar aan denkt om ons aan te vallen, je moet het opnemen tegen een brede alliantie.’

Door de RAP is de NAVO sneller in staat om te reageren als Rusland over de schreef gaat in Oekraïne. Ook staan de troepen klaar om Irak te helpen in de strijd tegen de Islamitische Staat. De eenheid moet binnen 48 uur 4.000 manschappen op de been kunnen hebben.

Kritiek

De NAVO-landen reageren hiermee op de kritiek dat de troepen te langzaam kunnen inspelen op de actualiteit. Naar verwachting zullen alle troepen hiervoor eind dit jaar paraat zijn.

Onderdeel van de RAP is een supersnelle NAVO-interventiemacht. Nederland zal daar in 2015 met zo’n tweehonderd man aan meedoen. Deze zogenoemde flitsmacht moet binnen enkele dagen inzetbaar zijn.

Polen en de Baltische staten drongen aan op permanente stationering van NAVO-gevechtstroepen, maar daar gingen de NAVO-leden niet op in. Het bondgenootschap wil vasthouden aan zijn verdrag met Rusland uit 1997. Waarnemers zeggen dat daaruit blijkt dat NAVO-landen het conflict met Moskou niet op de spits willen drijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.