buitenland

Moskou verbaasd over ‘laks’ onderzoek naar vlucht MH17

Door Servaas van der Laan - 13 september 2014

Rusland begrijpt niets van de ‘trage’ en ‘lakse’ wijze waarop het door Nederland aangevoerde onderzoek naar vlucht MH17 wordt uitgevoerd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vraagt zich af waarom Nederland niet al lang het onderzoeksgebied heeft opgeëist.

In het tv-programma ‘Recht op de waarheid’ zei Lavrov op de Russische tv dat hij het voorlopige onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met verbazing heeft gelezen.

Laks

‘De toon is kalm, het werk is traag en laks gedaan. Er wordt nergens geëist dat een hervatting van het werk van de experts in de crashzone moet worden gegarandeerd. Er zijn geen pogingen gedaan om er heen te gaan om de wrakstukken te bergen en om te zien hoe het hele toestel eruit zag, en niemand heeft het hier hardop over gehad,’ zei Lavrov.

De minister wil dat Nederland en de andere onderzoekende landen meer doen om ‘de waarheid boven tafel te krijgen’. ‘We zijn zo ongeveer de enige die er constant op wijzen dat er een VN-resolutie is die eist dat het onderzoek grondig, internationaal, transparant en betrouwbaar wordt uitgevoerd.’

Lavrov hekelde de ‘hysterische beschuldigingen’ aan het adres van de separatisten direct na de crash. ‘Nu de room van propaganda is weggespoeld, is het mogelijk dat men de ware oorzaak van de crash niet wíl onderzoeken. Nou, zo gaan wij niet te werk,’ verzekerde Lavrov het kijkerspubliek.

Handelsverdrag

Tijdens het gesprek gaf Lavrov ook de Verenigde Staten ervan langs. Volgens de Rus proberen de Amerikanen de huidige situatie te misbruiken door er snel het Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspartnerschap (TTIP) doorheen te drukken.

Deze onder meer door Frans Timmermans (PvdA) bejubelde ‘economische Navo’ zou Europa politiek en economisch gezien nog verder van Rusland afdrijven.

Bij zinnen komen

Maar zover zal het volgens Lavrov toch niet komen. ‘We zien dat sommige EU-landen nog eens goed over de situatie aan het nadenken zijn.’ De sancties tegen Rusland zullen volgens Moskou om die reden niet lang aanhouden.

‘Ook in Europa zijn er gelukkig zinnige mensen die wijzen op de paradoxale situatie dat juist op de dag dat in Minsk, mede dankzij Rusland, een staakt-het-vuren werd bereikt, in Brussel nieuwe sancties tegen Rusland werden uitgesproken.’ Lavrov zegt erop te rekenen dat de EU-lidstaten ‘vroeg of laat’ weer bij zinnen zullen komen.

Oekraïne

Maar om de onderlinge relatie tussen Europa en het westen te herstellen, zullen de westerse landen  ook een andere houding ten opzichte van Oekraïne moeten aannemen, vindt Lavrov.

‘Ze willen maar niet erkennen wat voor ons zo duidelijk is. Namelijk dat de Verenigde Staten en Brussel de coup in Kiev hebben ondersteund, zo niet aangemoedigd. Alles wordt deze nieuwe machthebbers vergeven en ze kunnen doen waar ze zin in hebben. Niemand bekritiseert de onacceptabele uitspraken over nationalistische gevoelens, over Rusland, over minderheden en over neonazistische stromingen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.