buitenland

Neemt Israël Abbas nog wel serieus na genocide-uitspraak?

Door Tom Reijner - 26 september 2014

Het lijkt elk jaar wel raak te zijn: een leider die een dubieuze speech geeft voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dit keer is die rol weggelegd voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Naar aanleiding van het geweld deze zomer in de Gazastrook, zei de 79-jarige Abbas vrijdag dat ‘de misdaden van Israël op genocide lijken’. Tijdens de gevechten kwamen meer dan 2.100 Palestijnen om het leven.

Tragisch, maar natuurlijk geen genocide: daar is pas sprake van bij zeer uitzonderlijke gevallen van massamoord. Bij volkerenmoord heeft de dader de bedoeling (het bestaan van een) groep geheel of gedeeltelijk, maar substantieel, te vernietigen.

Aanval

Dit was ‘de derde racistische aanval van Israël op Palestijnen in vijf jaar tijd,’ sprak Abbas. ‘Israël heeft opnieuw de dromen van duizenden Palestijnse kinderen, vrouwen en mannen verwoest en daarmee ook alle hoop op vrede.’

Hij vergeleek het militaire ingrijpen van Israël – dat noodzakelijk was na de vele raketten die werden afgevuurd door Hamas – met ‘Al-Nakba‘. Die Arabische term verwijst naar de afloop van de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948, toen duizenden Palestijnen wegtrokken of vluchtten uit Israël, of werden verdreven door Joodse milities.

Gematigd

Abbas – door Israël gezien als hét aanspreekpunt voor vredesonderhandelingen en die volgens de Verenigde Naties, Amerika en de Europese Unie het ‘gematigde’ Palestijnse gezicht is – heeft zich nu de woede van Israël op de hals gehaald. De Palestijnse leider is een ‘diplomatieke terrorist die druk bezig is met het belasteren van Israël’, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman in een reactie.

Abbas toont zich volgens hem een’ opvolger van Yasser Arafat’, die in de laatste jaren van zijn leven op bijzonder weinig krediet kon rekenen bij de Israelische politiek. ‘De uitlatingen van Abu Mazen – de bijnaam van Abbas – laten zien dat hij geen partner kan zijn in diplomatieke gesprekken. Er is een reden dat Abu Mazen in een coalitie met Hamas is gestapt.’

Alleenheerser

Daarmee refereert de minister aan de eenheidsregering die donderdag tot stand kwam tussen de terreurorganisatie en Fatah, de beweging van Abbas op de Westelijke Jordaanoever.

Beide partijen kwamen overeen dat zij samen de Gazastrook gaan besturen, waardoor Hamas niet langer de alleenheerser is in het dichtbevolkte stukje land. Het zou zomaar kunnen dat Abbas zijn beladen uitspraken deed onder druk van de radicaalislamitische groep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.