buitenland

Obama tot moslims: spreek je uit tegen ‘netwerk des doods’ IS

Door Tom Reijner - 24 september 2014

De anti-IS-coalitie wil Islamitische Staat (IS) met alle kracht ontmantelen. En moslims moeten zich uitspreken tegen de terroristen.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama tijdens een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties woensdag in New York.

Stevige toon

De toon van de president was stevig: ‘De enige taal die deze moordenaars verstaan, is die van geweld,’ zei hij. Obama roept alle landen, in het bijzonder de Arabische, op zich aan te sluiten bij de coalitie tegen de terroristische dreiging in Syrië en Irak.

Vijf Arabische landen – Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Qatar – hebben samen met Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aanvallen uitgevoerd op stellingen van de terroristen. Dat gebeurde zowel maandag als dinsdag.

Dreigementen

‘We wijken niet voor de dreigementen van IS, zei de president. We laten zien dat de toekomst is aan hen die bouwen en niet aan hen die vernietigen.’ Het wordt tijd dat moslims de ideologie van terreurgroepen als Al-Qa’ida en IS met kracht verwerpen. Hij noemde IS het ‘netwerk des doods’.

Obama zei dat IS iedereen die op hun pad kwam in Irak en Syrië heeft geterroriseerd. ‘Moeders, zussen en dochters zijn verkracht als oorlogsdaad. Onschuldige kinderen zijn doodgeschoten, lichamen gedumpt in massagraven. Religieuze minderheden zijn doodgehongerd. Mensen zijn onthoofd bij de meest afschuwelijke misdaden die men zich voor kan stellen, met video’s om de wereld te schokken.’

De president wees er tijdens zijn speech op dat er ook andere gevaren bestaan in de wereld. Hij noemde daarbij de uitbraak van ebola en het conflict rond Oekraïne. Hij veroordeelde de ‘agressie’ van Rusland tegen het buurland. Rusland gedraagt zich als een ‘pestkop’, vindt de Amerikaanse president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.