buitenland

Omstreden vluchtelingendeal Australië en Cambodja

Door Rob Graumans - 26 september 2014

Australië betaalt Cambodja miljoenen euro’s om zijn asielzoekers op te vangen. Maar veel partijen, waaronder de Cambodjanen en de Verenigde Naties, zijn het hier niet mee eens.

Australië geeft Cambodja ruim 27 miljoen euro in ruil voor het opnemen van asielzoekers die hun toevlucht hebben genomen tot het land. De Australische minister van Immigratie, Scott Morrison, tekende vrijdag in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh de overeenkomst.

Cambodjanen protesteerden tegen de overeenkomst, omdat zij vinden dat het land al nauwelijks voor zijn eigen onderdanen kan zorgen, laat staan voor vluchtelingen.

Opvangcentra

De Australische conservatieve minister-president Tony Abbott is onder meer gekozen vanwege zijn belofte om de stroom bootvluchtelingen naar het land te verminderen. Australië heeft dan ook een van de strengste asielwetten in de westerse wereld.

Het land heeft al opvangcentra voor immigranten in Papoea-Nieuw-Guinea, en het kleine eiland Nauru. Deze zitten echter vol, en dus is de regering op zoek naar een oplossing.

Geweld

De overeenkomst komt nadat Australië, op een bijeenkomst van de Verenigde Naties (VN) dit jaar, Cambodja had beschuldigd van het schenden van mensenrechten. Het land zei zich zorgen te maken over met name ‘het disproportionele geweld tegen demonstranten’.

Ironisch genoeg waren er vrijdag demonstraties gaande buiten de Australische ambassade in Phnom Penh, en is er wederom hard opgetreden door de Cambodjaanse politie. Een groep van vijftig demonstranten probeerde dicht bij het gebouw te komen, om zo een petitie te kunnen inleveren waarin ze de regering verzochten de overeenkomst af te blazen.

Op dat moment werd een van de demonstranten naar de grond geslagen door de politie. Haar vrienden sleepten haar weg, en probeerden haar bij bewustzijn te brengen, zo meldt The Guardian.

Twijfels

De UNHCR, VN-vluchtelingenorganisatie, geeft aan ‘grote zorgen’ te hebben over de overeenkomst. ‘Het plan gaat in tegen het hele idee van het internationale asielsysteem,’ zegt een woordvoerder van de UNHCR.

Daarnaast heeft een groot deel van de vluchtelingen op Naura officieel de status van vluchteling gekregen, zo meldt Human Rights Watch. ‘Dat betekent dat we niet alleen te maken hebben met migranten die op zoek zijn naar werk,’ zegt de UNHCR. Het is dan ook extra schrijnend dat deze vluchtelingen worden verplaatst naar een land dat zich – volgens Australië – schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen.

Verder is Cambodja het zeventiende meest corrupte land ter wereld, volgens de Transparency International corruption index. Cambodjaanse oppositiepartijen vragen zich dan ook hardop af of de 27 miljoen euro wel in juiste handen terecht zal komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.