buitenland

Ook Britten gaan IS bombarderen, maar waar blijft Turkije?

Door Tom Reijner - 26 september 2014

Met een grote meerderheid heeft het Britse parlement vrijdag ingestemd met luchtaanvallen op IS-doelen in Irak. Het wachten is nu op Turkije, dat zichzelf zo graag als regionale grootmacht ziet.

Net als in Nederland zijn er in Groot-Brittannië maar weinig parlementariërs te vinden die zich niet kunnen vinden in stevige actie tegen Islamitische Staat (IS). De stemming eindigde in 524 stemmen voor en 43 tegen.

De Tweede Kamer gaat vermoedelijk donderdag met een ruime meerderheid akkoord met de vechtmissie.

Schokkend nieuws

Gevechtsvliegtuigen kunnen voor zondag al opstijgen om IS-doelen in Irak te bombarderen, schrijft de BBC. De aanvallen zijn noodzakelijk, zei premier David Cameron, want ‘het gaat over de bescherming van de mensen in de straten van Groot-Brittannië’.

‘Dit zijn geen verzinsels. Het gebeurt voor onze ogen en we moeten er iets aan doen.’ De Britten kregen de afgelopen tijd schokkend nieuws te verwerken met de onthoofding van de Brit David Haines en de door IS aangekondigde dood van Alan Henning.

Granaten

Intussen staat de terreurbeweging aan de Syrisch-Turkse grens. Mensen, onder wie veel gevluchte Koerden, konden vrijdag, aan de veilige kant van de grens, live meekijken naar de strijd tussen het Koerdische leger en IS-terroristen. De gevechten speelden zich slechts een paar kilometer voor hun neus af.

Ten minste twee granaten kwamen neer op Turkije, dat daarmee direct wordt bedreigd door het oprukkende terreurleger. Alle reden om iets te gaan doen, lijkt het. Is Turkije eindelijk klaar om de luchtaanvallen te ondersteunen, vraagt CNN zich af.

Druk

De druk op Turkije neemt dan ook toe: de Amerikaanse president Barack Obama, maar ook de Arabische landen vragen zich af waar de Turken, die zichzelf zien als een regionale grootmacht, toch blijven. Tot dusver zijn ze opvallend afwezig.

Volgens de Turkse regering wordt van alles overwogen, maar is er nog geen besluit genomen. ‘We discussiëren over politieke en militaire samenwerking met de anti-IS-coalitie, maar de vraag is: hoe gaan we deelnemen,’ zegt een Turkse regeringsvertegenwoordiger.

Turkije had volgens The Washington Post een goede reden om afzijdig te blijven: de gijzeling van tientallen Turken bij Mosul. Maar nu die voorbij is, is er eigenlijk geen excuus meer voor Ankara om niet mee te doen, vinden de bondgenoten van Turkije.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.