buitenland

Ook deze beroemdheden vinden iets van Schots referendum

Door Tom Reijner - 15 september 2014

Het referendum over de vraag of Schotland onafhankelijk moet worden, maakt de tongen los in Groot-Brittannië. Politici voeren fel campagne, maar ook bekende Britten roeren zich steeds meer in het debat.

Premier David Cameron deed maandag nog een laatste poging om de Schotten bij de Unie te houden, die dit jaar 307 jaar bestaat. Na zijn smeekbede van vorige week, zei de premier vanavond dat de mogelijke onafhankelijkheid van Schotland een ‘pijnlijke scheiding’ betekent. Doe het niet, zei hij. ‘met hoofd en hart en ziel willen we dat jullie blijven.’

Atleten

De Britse oud-stervoetballer David Beckham wil dat de Schotten maandag massaal voor ‘nee’  kiezen. Dat heeft te maken met sport: in Schotland zijn namelijk de beste Britse Olympische atleten te vinden en dat talent mag niet verloren gaan voor Groot-Brittannië, vindt de voetballer.

Als voorbeeld noemt hij Chris Hoy, een baanwielrenner die heel wat medailles bij elkaar sprokkelde op de Olympische Spelen. Ook Susan Boyle, de zangeres die bekendheid verwierf door haar optreden in Britains Got Talent, steunt de nee-campagne. Waarom zouden we iets verbreken dat eenvoudigweg werkt, zei zij zondag.

Zij maken deel uit van een groep van 200 beroemdheden, die een brief ondertekende waarin wordt opgeroepen dat Schotland toch vooral bij Groot-Brittannië moet blijven. Onder hen zijn Sir Paul McCartney (zanger), Sir David Attenborough (tv-maker), professor Stephen Hawking en Harry Potter-auteur J.K. Rowling. Zij zetten hun handtekening onder de Let’s stay together– petitie, schrijft The Guardian.

Toekomst

Natuurlijk zijn er ook voorstanders van onafhankelijkheid. Bijvoorbeeld James Bond-acteur Sean Connery, die heeft gezegd dat het Schotse volk de toekomst van Schotland zelf het beste kan bepalen.

Zijn collega Alan Cumming, die roem kreeg door een rol in James Bond-film GoldenEye, sluit zich daar bij aan met de woorden: ‘Ik weet dat Schotland er klaar voor is.’ Anderen vinden het wijzer om zich in geen enkel kamp aan te sluiten. ‘Mijn visie doet er niet toe,’ zegt Annie Lennox, zangeres, geboren in de Schotse stad Aberdeen.

Het kan nog alle kanten uit, donderdag, als de Schotten het stemhokje binnengaan. De laatste peilingen wijzen op een nek-aan-nekrace tussen de voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.