buitenland

Ook Franse luchtmacht meldt zich in strijd tegen IS

Door Servaas van der Laan - 18 september 2014

Nu Amerika en Groot-Brittannië doelen van Islamitische Staat (IS) gaan bombarderen, wil Frankrijk niet achterblijven. President François Hollande zei dat zijn luchtmacht klaarstaat om luchtaanvallen uit te voeren.

Met die aankondiging kwam Hollande donderdag in zijn halfjaarlijkse persconferentie.

Luchtsteum

Donderdag nam het Franse lagerhuis een anti-terrorismewet aan die onder meer het blokkeren van bepaalde websites mogelijk maakt. Maar Hollande wil ook op militair terrein de strijd tegen terrorisme blijven aangaan.

‘Ik heb de defensieraad bijeen geroepen en besloten om aan de vraag gehoor te geven door onze luchtsteun toe te zeggen,’ zei de president. Hij beklemtoonde dat er nadrukkelijk geen Franse troepen op de grond worden ingezet en dat er geen interventiemacht komt in Irak.

Militaire basis

Volgens de Franse krant Le Monde zal Frankrijk de militaire basis in de Verenigde Arabische Emiraten gebruiken voor de luchtaanvallen. Daar staan zes Dassault Rafale-gevechtsvliegtuigen klaar om ingezet te worden. Op de basis verblijven zo’n 900 militairen.

Het is nog onduidelijk of en in welke mate Nederland direct militair betrokken raakt bij de bestrijding van IS-terroristen in Syrië en Irak. Eerder leek het erop dat Nederland niet met de NAVO-troepenmacht mee mocht doen, maar dat bleek op een misverstand te berusten. Mogelijk gaat Nederland toch wapens leveren en F-16’s inzetten. Hierover wordt vrijdag tijdens de ministerraad beslist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.