buitenland

Ook Khorasan doelwit aanval Syrië, ‘Nederlandse jihadisten gedood’

Door Shari Deira - 23 september 2014

De luchtaanvallen van Amerika in Syrië waren niet alleen gericht op IS, maar ook op Khorasan, een aan Al-Qa’ida gelieerde groepering. In de nacht van maandag op dinsdag zijn tientallen bombardementen uitgevoerd.

Khorasan is een groepering die bestaat uit voormalige topleiders van Al-Qa’ida en zou aanslagen willen plegen in het Westen.

Netwerk

Het Amerikaanse leger laat in een verklaring weten dat niet alleen IS doelwit is van de luchtaanvallen, maar dat het ook een eind wil maken aan de ‘dreiging van een aanslag op de Verenigde Staten en het Westen, uitgevoerd door een netwerk dat bestaat uit veteranen van Al-Qa’ida’,  ‘ook wel Khorasan genoemd’.

De groep heeft een ‘veilige haven’ weten te creëren in de buurt van de Syrische stad Aleppo. De luchtaanvallen zijn vooral gericht op het trainingskamp van Khorasan, het centrum waar de terroristen explosieven maken en het commandocentrum.

De Amerikanen kregen ondersteuning van Arabische landen bij luchtaanvallen die gericht waren tegen IS, maar in de strijd tegen Khorasan staan de Verenigde Staten er alleen voor. Behalve IS en Khorasan is ook al-Nusra getroffen in provincies Idlib en Aleppo, in het noordwesten van Syrië.

Verwoestend

In Syrië vechten ook veel westerlingen, onder wie tientallen Nederlanders, mee met de verschillende terreurgroepen. De Nederlandse jihadist die zichzelf Muhajiri Sháám noemt, zegt op Twitter dat er ook Nederlandse jihadisten bij de aanvallen om het leven zijn gekomen. Het zou gaan om drie Nederlanders.

https://twitter.com/MuhajiriShaam/status/514306183554170880

Sháám zegt verder dat hij ‘nog nooit zoiets verwoestends’ heeft meegemaakt. ’t Maakt me enkel vastberadener dat het hoofd van alle kwaad, USA, er aan moet!’

https://twitter.com/MuhajiriShaam/status/514319452322942976

Voor de aanvallen hebben de Amerikanen gebruikgemaakt van onder meer de Thomahawk Land Attack Missiles en de Lockheed Martin F-22 Raptor, een zeer geavanceerde luchtoverwichtsjager, meldt ABC News.

Het is de eerste keer dat de kostbare F-22 Raptor is ingezet. De F-22’s zijn de duurste en modernste jachtvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht. De straaljagers beschikken over stealth-eigenschappen, die het moeilijk maken om ze zichtbaar te maken op de radar.

De F-22 werd voor het eerst ingezet (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.