buitenland

Op deze manier doet Turkije mee aan de anti-IS-coalitie

Door Tom Reijner - 10 september 2014

Om de terroristen van Islamitische Staat (IS) te kunnen vernietigen, is de deelname van Turkije aan de anti-IS-coalitie erg belangrijk, zo niet essentieel. Dat de Turken woensdag hebben besloten om mee te doen, is daarom goed nieuws.

De deelname wordt woensdag gemeld door de Turkse krant Hürriyet.

Drones

Het nieuws komt nadat de Amerikaanse president Barack Obama Turkije nadrukkelijk noemde als bondgenoot in de strijd tegen IS. Het land van de veelbekritiseerde president Recep Tayyip Erdogan heeft de NAVO-vliegbasis Incirlik geopend voor logistiek gebruik.

De basis, die relatief dicht bij de Syrische grens ligt, mag alleen niet worden gebruikt voor militaire doeleinden. Dat betekent geen gewapende vluchten en ook geen drones, benadrukt een Turkse regeringsvertegenwoordiger. Incirlik is wel opengesteld voor humanitaire hulp en voor ‘logistieke coördinatie’ van de campagne tegen IS.

De Turken gaan er ook voor zorgen dat de lange grenzen met Syrië (822 kilometer) en Irak (352 kilometer) beter worden bewaakt. Turkije kreeg de afgelopen enorme kritiek over zich heen, omdat het niets deed tegen de (buitenlandse) jihadisten, die onbekommerd de grens konden oversteken.

Er zijn zelfs verhalen dat de jihadisten in Turkije toegang hadden tot zakken met geld uit de Golfregio en Saoedi-Arabië. De opmars van IS maakte de Turken eigenlijk niet zo veel uit.

Ontvoering

Maar het land doet nu dus voorzichtig mee. Die terughoudendheid heeft een reden volgens een Turkse diplomaat: namelijk het lot van 49 Turkse burgers (diplomaten met vrouwen en kinderen) die bij de verovering van Mosul in juni in handen van IS vielen.

Als Ankara opzichtig mee doet aan een grote militaire actie, is de kans groot dat de gijzelaars hetzelfde overkomt als de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, vermoedt Turkije. Zij werden bruut vermoord, als ‘straf’ voor de Amerikaanse bombardementen op IS-stellingen.

Tegenstander

Er speelt nog iets anders: Erdogan is een verklaard tegenstander van de Syrische president Bashar al-Assad: de bestrijding van IS kan ervoor zorgen dat de positie van Assad wordt verstevigd, aangezien het goed georganiseerde IS in staat is om het bewind in Damascus te verdrijven.

En het sturen van wapens aan de Koerdische strijders – iets dat de Duitsers en Britten bijvoorbeeld doen – ligt moeilijk voor de Turken: de Koerden strijden voor een onafhankelijk Koerdistan, dat ook een groot deel van Turkije omvat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.