buitenland

Pistorius schuldig aan ‘dood door schuld’: wat staat hem te wachten?

Door Rob Graumans - 12 september 2014

‘Blade Runner’ Oscar Pistorius – de man die met twee kunstbenen meedeed aan de Olympische Spelen van 2012 – is schuldig bevonden aan ‘dood door schuld’. Pistorius doodde vorig jaar op Valentijnsdag zijn vriendin Reeva Steenkamp (29).

Oscar Pistorius (27) is vanochtend door de rechtbank in Pretoria (Zuid-Afrika) schuldig bevonden aan ‘dood door schuld’. Het vonnis kwam de dag nadat rechter Thokolize Masipa verklaarde Pistorius niet te veroordelen voor moord.

Dood door schuld

Moord was volgens de rechtbank niet onomstotelijk bewezen. Voor veroordeling tot moord moest het Openbaar Ministerie (OM) bewijzen dat Pistorius met voorbedachten rade handelde toen hij Steenkamp doodde.

Maar dit ‘bewijs’ overtuigde de rechter niet van het beweerde feit dat Pistorius zijn vriendin zou hebben vermoord. Ook doodslag kon volgens de rechter niet worden bewezen.

Pistorius had dan bewust op de deur moeten schieten, wetende dat Steenkamp zich erachter bevond. Ook hiervan was geen sluitend bewijs. Dit leidde de rechter tot het oordeel ‘dood door schuld’. Rechter Masipa noemde dit een ‘competent oordeel’.

Masipa zei het volgende over het handelen van Pistorius op de avond van de daad: ‘Ieder weldenkend persoon, met een soortgelijke handicap, zou geweten moeten hebben dat de persoon achter de deur dood zou gaan.’ Pistorius zou geen poging hebben gedaan om de dood van Steenkamp te voorkomen.

De straf die Pistorius opgelegd zal krijgen is nog niet bekend. Het zal ergens liggen tussen vijftien jaar gevangenisstraf en een zogenaamde ‘suspended sentence‘, zo meldt The Guardian. Het laatste zou betekenen dat Pistorius niet de gevangenis ingaat, maar dat een eventuele gevangenisstaf uitgesteld zou worden. Met andere woorden: Pistorius zou dan een periode van proeftijd lopen.

Vaak is het zo dat, mocht de schuldige zich aan bepaalde condities houden, de gevangenisstraf na de proeftijd zal worden geschrapt. Het vonnis over de precieze straf van Pistorius zal later uitgesproken worden.

Reeve Steenkamp

Pistorius diende te gaan staan om het vonnis van de rechter in ontvangst te nemen. Hij deed dit gelaten en toonde zich volstrekt emotieloos.

Pistorius stond terecht voor de dood van Reeva Steenkamp – zijn toenmalig vriendin. Pistorius zag haar naar eigen zeggen aan voor een inbreker, en beschoot haar met vier kogels. Ze stierf ter plekke.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.