buitenland

Rapport kraakt Israël om Gaza: maar hoe zit het met Hamas?

Door Tom Reijner - 11 september 2014

Israël heeft zich tijdens de oorlog in Gaza schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, vindt mensenrechtenclub Human Rights Watch (HRW). Maar wat is het oordeel van HRW over de rol van Hamas?

Drie Israëlische aanvallen op VN-scholen in de Gazastrook, waar Palestijnen hun toevlucht hadden gezocht, is een schending van het oorlogsrecht, vindt de mensenrechtenorganisatie.

Opzettelijk

Het leger heeft de scholen opzettelijk bestookt, is te lezen in het rapport. Volgens Fred Abrahams, adviseur bij HRW, heeft Israël geen overtuigende verklaring gegeven voor de bombardementen en de tientallen doden die daarbij vielen, Israël krijgt nog een veeg uit de pan: Abrahams, die heel veel tijd doorbrengt in Gaza, gelooft namelijk niet dat de Israëliërs een geloofwaardig onderzoek naar de aanvallen zullen uitvoeren, terwijl de Israëliërs dat volgens het oorlogsrecht wel verplicht zijn.

Maar zou Hamas dan wel een onafhankelijk, feitelijk onderzoek uitvoeren naar de eigen rol in het Gazaconflict? Israël voert ten minste onderzoek uit – van Hamas heeft nog niemand iets gehoord.

Kwalijke rol

In het rapport op de site van HRW wordt met geen woord gerept over de kwalijke rol van de terreurbeweging tijdens de oorlog deze zomer. Terwijl er toch voldoende bewijs dat zij zich schuldig maakten aan terroristische activiteiten en terechtstellingen zonder proces, daden die verboden zijn onder artikel 3 van de Geneefse verdragen, het humanitaire oorlogsrecht.

Hamas deinst er niet voor terug om ‘collaborateurs’ – mensen die zouden samenwerken met Israël – standrechtelijk te executeren, zonder dat ook maar enig bewijs bestaat voor die samenwerking. Tijdens de Gaza-oorlog werden tientallen mannen en vrouwen vastgebonden, geblinddoekt en gedwongen om te knielen. Vervolgens werden ze in koelen bloede vermoord.

Schoolplein

De beweging schoot voor en tijdens de Gaza-oorlog voortdurend raketten af op Israëlisch grondgebied, waarbij huizen zwaar werden beschadigd en een vierjarig Israëlisch jongetje om het leven kwam. Een aantal van die projectielen is dicht bij schoolgebouwen afgevuurd.

HRW schrijft, op basis van Palestijnse ooggetuigen, dat de scholen leeg waren en dat er dus geen raketten of andere wapens waren opgeslagen. Maar uit een reportage van de zender France 24 bleek dat Hamas een raketlanceerinstallatie plaatste op 100 meter van een gebouw van de Verenigde Naties.

Briefing

Vorige week presenteerde het Israëlische leger tijdens een briefing het bewijs dat Hamas raketinstallaties verborg bij een schoolplein. Op het filmpje dat werd getoond, was overdag niets opvallends te zien, maar ’s nachts werden de raketten hoog opgestapeld in de tuin van een school.

In Beit Hanoun werd een school geraakt nadat Hamas het vuur had geopend, zei de Israëlische regering. Dat gold ook voor een aanval op een school een week later. Voor vijandelijk vuur is geen enkel bewijs volgens de mensenrechtenclub.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.