buitenland

‘Rechterhand IS-leider al-Baghdadi gedood bij aanval’

Door Tom Reijner - 04 september 2014

Bij een bombardement in de Iraakse stad Mosul zijn hooggeplaatste figuren van terreurbeweging de Islamitische Staat (IS) om het leven gekomen. In elk geval is de op-een-na-hoogste leider binnen IS gedood.

Het gaat om Abu Hajar al-Souri, meldt het Iraakse ministerie van Defensie donderdag. Hij is de vertrouweling van de gevreesde IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

Hoogste leider

Eerder meldden verschillende bronnen, waaronder de Duitse tv-zender ARD, dat de hoogste leider ook onder de doden zou zijn, maar dat is niet bevestigd.

Ook de Arabische tv-zender Al-Arabiya maakte melding van de dood van Al-Baghdadi, maar trok dat bericht later in. De Iraakse staats-tv meldt dat zeker vijftig terroristen zijn gedood. Het is ook nog onduidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd.

Mysteries

Of de zelfbenoemde kalief al-Baghdadi aanwezig was bij de Iraakse miljoenenstad, die al maanden stevig in handen is van de IS-terroristen, is niet bekend. De terroristenleider is met mysteries omgeven.

In juni dook hij plotseling op voor een toespraak in een moskee in Mosul. Daarvan zijn beelden verschenen. Daarvoor was hij nog nooit in het openbaar verschenen. Zijn bijnaam is daarom de ‘onzichtbare sjeik’. Hij is al de leider sinds de oprichting van IS in  2013, toen nog onder de naam ISIS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.