buitenland

Rusland en Oekraïne vechten verder bij de Verenigde Naties

Door Servaas van der Laan - 25 september 2014

Alle ogen waren woensdagavond in New York gericht op de Amerikaanse president Barack Obama die twee vergaderingen bij de Verenigde Naties over de bombardementen op Syrië en Irak voorzat. Maar in de kantlijn vochten Oekraïne en Rusland nog even een onderonsje uit.

In de Algemene Vergadering kregen alle vertegenwoordigers van landen woensdagavond de gelegenheid om een kort statement af te geven.

Kritiek op Poetin

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek maakte van de gelegenheid gebruik om de Russische president Vladimir Poetin een veeg uit de pan te geven. De premier zei dat Poetin van plan is om de oude Sovjet-Unie in ere te herstellen.

‘Meneer Poetin, u kunt de strijd tegen onze troepen winnen, maar u zal nooit het volk, de Oekraïense natie, kunnen verslaan,’ sprak Jatsenjoek.

Raar en melodramatisch

Die uitspraak schoot de Russen in het verkeerde keelgat. ‘Het is raar dat de Oekraïense premier, in plaats van de ontelbare problemen in zijn eigen land op te lossen, naar New York is gekomen om midden in de nacht een halflege Algemene Vergadering toe te spreken,’ bromde Vitaly Churkin, de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties.

De diplomaat was niet te spreken over de ‘melodramatische’ toon van de Oekraïense premier, net nu de landen weer toenadering zoeken. ‘Jatsenjoek is waarschijnlijk vergeten dat zijn president, Petro Porosjenko, onlangs een zeer uitgebreid gesprek met Poetin heeft gevoerd. Die dialoog, die de recente afspraken over een staakt-het-vuren in Minsk mogelijk maakte, opent hopelijk de weg voor een verzoening in het door crisis verscheurde Oekraïne.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.