buitenland

Rutte: onderzoeksmissie keert woensdag terug naar Oekraïne

Door Servaas van der Laan - 09 september 2014

De repatriëringsmissie onder leiding van politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg keert woensdag terug naar Oekraïne. Het gebied is veilig genoeg om het onderzoek voort te zetten.

Dat zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag na publicatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over vlucht MH17.

Terugkeer

De premier belde dinsdagmorgen met zijn Australische en Maleisische collega’s om de terugkeer te bespreken. ‘Als de situatie het maar even toelaat, staan onze mensen klaar om af te reizen,’ zei Rutte.

De missie werd eind augustus alweer na een week afgebroken omdat het Oekraïense leger, tegen de afspraken in, een offensief tegen de separatisten was begonnen in het gebied. Door de gevechten was het niet veilig genoeg en moest het repatriëringsteam huiswaarts keren.

Brokstukken

Omdat de eerste zorg uitging naar het repatriëren van alle lichamen zijn de onderzoekers nog niet toegekomen aan het bergen van de brokstukken.

Oekraïense en Maleisische onderzoeksteams zijn wel actief geweest in het gebied direct na de crash, zo bleek dinsdag uit het rapport van de Veiligheidsraad. Het onderzoek is deels gebaseerd op foto’s die deze twee onderzoeksteams maakten van de wrakstukken.

Gek genoeg zeggen de separatisten nooit door een westers land te zijn benaderd om de brokstukken te bergen. De Maleisische autoriteiten zijn daarom nu uitgenodigd om dit werk voor rekening te nemen. Dat is raar, omdat Nederland zowel het vliegtuigtechnische als het strafrechtelijke onderzoek leidt.

Twee maanden

Nu de rust in de regio lijkt te zijn teruggekeerd, krijgt het repatriëringsteam hopelijk de kans om het gehele gebied te doorzoeken. De kans bestaat dat er nog menselijke resten en persoonlijke eigendommen in de velden liggen. Het kabinet liet in een brief weten niet precies te weten welke gebieden door de Oekraïense rampendienst direct na de crash zijn doorzocht.

Dit zal door het team van Aalbersberg spoedig moeten worden uitgezocht. De resten van slachtoffers, hun eigendommen en brokstukken van het vliegtuig liggen nu bijna twee maanden in het oosten van Oekraïne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.