buitenland

Rutte: Timmermans is juiste man op juiste plaats

Door Servaas van der Laan - 10 september 2014

Premier Mark Rutte (VVD) is erg blij dat Frans Timmermans (PvdA) als tweede man van Jean-Claude Juncker zich in mag gaan zetten voor de modernisering van Europa. ‘Timmermans is de juiste man op de juiste plaats.’

‘Timmermans gaat een centrale rol spelen in Europa,’ zei Rutte in een reactie op de benoeming van zijn huidige minister van Buitenlandse Zaken.

Modernisering

‘Timmermans gaat zich bezighouden met de modernisering waar Nederland al jaren voor pleit, en met succes,’ zei de premier. ‘Dat leidt nu tot de benoeming van een speciaal daarvoor benoemde eerste vicepresident, zoals enkele jaren geleden op initiatief van Nederland ook al een supercommissaris voor begrotingszaken is benoemd.’

Volgens Rutte is Timmermans ‘de juiste man op de juiste plaats’. De premier zei dat er weinig mensen zijn die zoveel kennis van Europa hebben als Frans Timmermans. ‘Daarom is hij de aangewezen man om Europa van binnenuit te veranderen. Om scherp te bekijken welke taken echt in Brussel moeten gebeuren en welke bij de lidstaten thuishoren. Maar ook om de Europese samenwerking effectiever en Europa concurrerender te maken.’

Rechterhand

Donderdag maakte voorzitter Juncker zijn Europese Commissie bekend.  Timmermans zal direct onder hem als eerste van zes vice-presidenten werken. Daaronder komen nog twintig andere eurocommissarissen, onder wie de voormalige Franse minister van Financiën Pierre Moscovici.

‘De nieuwe Europese Commissie wil de Europese burgers laten zien dat we ons richten op grote zaken en ons terugtrekken bij kleinere onderwerpen. Deze post moet garanderen dat elk voorstel van de commissie werkelijk nodig is en dat de doelstellingen niet beter bereikt kunnen worden door de lidstaten zelf,’ zei Juncker over de portefeuille van Timmermans. De Luxemburgse christendemocraat noemde hem ‘meer dan een collega’. ‘Het is mijn rechterhand,’ zei hij.

Salaris

Om het salaris hoeft Timmermans zijn nieuwe post in ieder geval niet af te wijzen. Hij ziet zijn ministerssalaris van 144.000 euro bijna verdubbelen tot 270.000 euro per jaar. Daar komt nog een representatietoeslag van 911,38 euro per maand bij en zijn verhuis- en reiskosten worden vergoed. Ook krijgt Timmermans alvast voor zijn aantreden twee maandsalarissen overgemaakt als ‘installatievergoeding’.

De benoeming betekent niet dat Timmermans gelijk vandaag aan zijn afscheidsronde op de Bezuidenhoutseweg 67 mag gaan beginnen. Timmermans blijft minister van Buitenlandse Zaken totdat het Europees Parlement in Straatsburg in de week van 20 oktober de benoeming goedkeurt. Op 1 november zal Timmermans in zijn nieuwe Brusselse kantoor beginnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.