buitenland

Schotland wijst onafhankelijkheid af, toch meer autonomie?

Door Shari Deira - 19 september 2014

Het beloofde een nek-aan-nekrace te worden, maar er is nu toch een duidelijk uitslag: de meerderheid van de Schotten heeft tegen onafhankelijkheid gestemd. Van de kiezers heeft 55,4 procent tegen gestemd.

Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, kan het ja-kamp niet meer winnen. De Britse premier David Cameron heeft het nee-kamp dan ook al gefeliciteerd.

Alistair Darling voerde de Better together-campagne aan.

Toekomst

Premier Alex Salmond van Schotland zegt dat de Schotten ‘op dit moment’ niet onafhankelijk van de unie willen worden. ‘Ik accepteer dat oordeel van het volk en roep iedereen op hetzelfde te doen.’

Toch denkt Salmond dat Schotland in de toekomst onafhankelijk zal zijn. Hij dankt de 1,6 miljoen Schotten die voor afscheiding hebben gestemd: ‘Dat is een substantiële stem voor onafhankelijkheid van Schotland in de toekomst.’

Teleurstelling

Hoewel het ja-kamp niet heeft gewonnen, hebben de voorstanders van onafhankelijkheid in enkele districten wel winst geboekt. In Glasgow, de grootste stad van Schotland, stemde 53 procent van de inwoners voor onafhankelijkheid en ook in West Dunbartonshire won het ja-kamp, met 54 procent.

De Schotse vicepremier Nicola Sturgeon is teleurgesteld over het resultaat. ‘Er is een groot gevoel van teleurstelling dat we net tekort zijn gekomen om de onafhankelijkheid zeker te stellen.’

Schotland wordt niet onafhankelijk, maar de regering van Cameron heeft wel beloofd dat het meer autonomie krijgt. Zo zouden de Schotten meer te zeggen krijgen over belastingen, uitgaven en over de gezondheidszorg.

Of dat allemaal gaat lukken, is nog maar de vraag. Het Lagerhuis moet instemmen met deze voornemens, en de volksvertegenwoordigers zijn niet blij met de manier waarop de beloftes aan Schotland zijn gegaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.