buitenland

Terroristen onder vuur: dit zijn IS, Al-Nusra en Khorasan

Door Tom Reijner - 24 september 2014

Sinds de aanslagen op 11 september 2001 spraken de Amerikanen bij de oorlog tegen terrorisme maar over een terreurorganisatie: Al-Qa’ida. Maar nu is de aandacht verlegd naar IS, Jabhat Al-Nusra en Khorasan.

De laatste dagen wordt, naast IS, ook gesproken over Khorasan. En dan is er ook nog Jabhat al-Nusra. Wat ze in elk geval gemeen hebben, is dat zij doelwit zijn van Amerikaanse luchtaanvallen. Maar er zijn natuurlijk ook verschillen. Elsevier zet IS, Al-Nusra en Khorasan voor u op een rij.

1. Islamitische Staat

IS (voorheen ISIS of ISIL, opgericht in 2006) is veruit de radicaalste groep. De soennitische terroristen, onder leiding van de zelfbenoemde kalief Abu Bakr al Baghdadi geloven, getuige hun naamsverandering, dat zij een kalifaat hebben gevestigd in het land van de Eufraat en de Tigris.

Maar hun ambitie reikt verder, schrijft CNN. De islamitische staat moet de hele Arabische wereld bestrijken – en nadien ook naar andere landen worden uitgebreid. IS heeft van de drie groepen de grootste slagkracht. Eerder deze zomer veroverden de terroristen de Iraakse miljoenenstad Mosul.

Maar ze zijn vooral sterk in het noorden van Syrië. De afgelopen dagen stonden ze aan de poorten van de Koerdische stad Kobane, niet ver van de Turkse grens. IS komt voort uit Al-Qa’ida, maar het terreurnetwerk vindt IS te radicaal: onthoofdingen en massa-executies zijn de dagelijkse praktijk in het ‘kalifaat’.

2. Jabhat Al-Nusra

Jabhat Al-Nusra komt voort uit de Syrische burgeroorlog. Net als de IS willen de leden van deze radicaalislamitische club een islamitische staat, maar anders dan IS moet die zich beperken tot Syrië.

De groep speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de Syrische president Bashar al-Assad, vooral omdat het buitenlandse jihadisten aan zich weet te binden die al een lange gevechtservaring hebben. Volgens sommige Al-Nusra-leden ligt de prioriteit bij het gevecht tegen Assad en niet bij het raken van Westerse doelen.

Maar de Amerikaanse president Barack Obama ziet dat anders. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vielen de afgelopen dagen doelen aan van Jabhat Al-Nusra. De Nederlandse jihadist Muhajiri Shaam, die is aangesloten bij de groep, riep gisteren op deze aanvallen te wreken in Nederland.

3. Khorasan

Deze nog grotendeels onbekende terreurgroep, die is gelieerd aan Al-Qa’ida, zou aanslagen voorbereiden in de Verenigde Staten en was daarom een doelwit van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Het zou een verzameling zijn van voormalige leiders van Al-Qa’ida. De groep wordt geleid door Muhsin al-Fadhli, een vertrouweling van Osama bin Laden. De Amerikanen geloven dat hij inmiddels dood is. Volgens deskundigen probeert Khorasan op dezelfde manier als IS via sociale media westerlingen te werven. Khorasan richt zich op terreuraanvallen op Westerse doelen.

De Amerikaanse bommen op Syrië waren erop gericht om de vermoedelijke terreurplannen van Khorasan onschadelijk te maken. Maar een Amerikaanse terrorisme-expert zet woensdag vraagtekens bij het directe gevaar van Khorasan voor Amerika.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.