buitenland

Thuis in het Midden-Oosten: wie was Steven Sotloff?

Door Shari Deira - 03 september 2014

De wereld werd dinsdag opgeschrikt door een nieuwe gruwelijke video van een onthoofding. Met de moord op de Amerikaanse journalist Steven Sotloff sprak de Islamitische Staat (IS) opnieuw onvrede uit over het handelen van de Verenigde Staten.

Sotloff was eerder al te zien in de onthoofdingsvideo van Amerikaan James Foley. Wie was Sotloff?

De 31-jarige Sotloff groeide op in het zuiden van Florida, met zijn ouders en jongere zus. Naast de Amerikaanse, had Sotloff ook de Israëlische nationaliteit. Hij verdween toen hij aan het werk was in Syrië in augustus vorig jaar. Zijn gijzeling werd door de familie geheimgehouden, om Sotloff niet verder in gevaar te brengen. Sotloff w

Arabisch

Tijdens al zijn reizen hield hij zijn middelbare school, Kimball Union, regelmatig op de hoogte van wat hij meemaakte. ‘Het was belangrijk voor hem dat studenten van Kimball Union wisten wat er gebeurde tijdens de Arabische lente,’ laat de school weten in een verklaring.

Sotloff studeerde journalistiek aan de University of Central Florida en volgde na zijn afstuderen Arabische les. Als freelancer werkte hij voor verschillende media, waaronder het Amerikaanse tijdschrift Time, Foreign Policy, World Affairs en The Christian Science Monitor.

Emerson Lotzia, die samenwoonde met Sotloff toen hij studeerde, omschrijft Sotloff bij CNN als ‘iemand die je graag in je vriendenkring wil hebben’ en ‘gewoon een goede, goede vent’. In 2004 zei Sotloff dat hij erover nadacht om naar het Midden-Oosten te gaan. ‘Ik denk dat hij op een kruispunt was in zijn leven.’

Time Magazine zegt dat Sotloff een ‘zeer gewaardeerde’ collega was bij Time en andere nieuwsorganisaties. ‘Hij gaf zijn leven zodat lezers informatie kregen over de meest gevaarlijke plekken in de wereld,’ zegt redacteur Nancy Gibbs.

Tekort

Voor Foreign Policiy schreef Sotloff over het leven in een Syrisch vluchtelingenkamp. Ook maakte hij een verhaal over het effect dat de burgeroorlog in Syrië heeft op het leven van burgers in Aleppo.

In december 2012 schreef Sotloff: ‘De 21 maanden durende Syrische revolutie eist zijn tol van inwoners van de grootste stad van het land. Aan alles is een tekort: van medicijnen tot brandhout. En nu de winterse temperaturen het vriespunt naderen, proberen mensen om te gaan met een oorlog waarvan zij hopen dat er snel een eind aan komt.’

De moeder van Steven Sotloff, Shirley Sotloff, probeerde vorige week in een wanhopige videoboodschap het leven van haar zoon te redden. Ze spraken IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi direct toe: ‘U als kalief kunt hem amnestie verlenen. Ik vraag u om alstublieft mijn kind vrij te laten.’ Tevergeefs.

Ze zegt dat haar zoon een gulle man is, die zwakkeren probeert te helpen. ‘We willen dat hij thuiskomt. We willen hem omhelzen.’

Basketbal

Sotloff werkte niet alleen vanuit Syrië. Eerder reisde hij af naar Egypte, Bahrein, Jemen, Libië en Turkije en schreef hij over de politieke ontwikkelingen.

Steven Sotloff was ook actief op Twitter, waar hij niet alleen twitterde over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, maar ook over zijn favoriete sport, basketbal. ‘Is het erg dat ik mij wil concentreren op Syrië, maar het enige waar ik aan kan denken zijn de #HEATFinals?’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.